Meest gestelde vragen huis kopen

Als je een huis gaat kopen krijg je met ingewikkelde kwesties te maken. Hier vind je het antwoord op de tien meest gestelde vragen over het kopen van een huis.
 

1. Met welke lasten – naast hypotheeklasten – krijg ik te maken als ik een huis ga kopen in plaats van huren?

Als je hebt besloten een huis te kopen, verandert er een aantal zaken, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. Je huis wordt namelijk gezien als deel van je inkomen, en daar moet je belasting over betalen. Dit wordt het eigenwoningforfait genoemd. Verder krijg je te maken met de onroerendezaakbelasting (OZB) en met de kosten voor de opstalverzekering en het onderhoud.


2. Ik wil een huis kopen en vraag me af wat de vorige bewoner er destijds voor heeft betaald. Kan ik dit nagaan?

Ja, deze informatie kun je opvragen. Door het adres of de postcode van de woning in te vullen op de website van het Kadaster, ontvang je (na elektronische betaling van € 1,40) direct de gegevens die je zoekt. Is de woning na 1989 verkocht? Dan kun je voor de laatste verkoopprijs ook bellen met de Koopsomtelefoon. Nadat je het adres en de postcode hebt genoemd, krijg je binnen een paar minuten antwoord.


3. Ik ben van plan een huis te kopen, maar wil alles nog eens goed overdenken. Hoe voorkom ik dat het huis ondertussen aan een ander wordt verkocht?

In dit geval kun je de verkoper om een optie vragen. Hierbij leggen verkoper en koper schriftelijk vast dat de verkoper zijn huis gedurende een bepaalde periode niet aan een ander verkoopt. Er bestaat geen standaard optieperiode; de duur spreek je onderling af. Meestal gaat het om een paar dagen tot twee weken. Na de afgesproken termijn kan de verkoper weer met iedereen in zee gaan. De koper is overigens niet verplicht om je een optie te geven.


4. Ik ga binnenkort een huis bezichtigen. Ik wil het huis niet meteen kopen, maar probeer eerst een optie te krijgen, zodat ik een keuring en taxatie kan laten uitvoeren. Maar hoe zit het dan met bieden? Hoeveel kun je onder de vraagprijs gaan zitten?

Stel dat je voor het kopen van een huis een optie krijgt en dus genoeg tijd hebt om een keuring en taxatie uit te laten voeren. Dan is het slim om de uitkomsten hiervan te gebruiken voor je eerste bod. Om dit bedrag te bepalen, kun je bijvoorbeeld de kosten voor herstelwerkzaamheden van de vraagprijs aftrekken. Geeft de verkoper je géén optie, stel dan voor om de uitslag van de keuring en taxatie als ontbindende voorwaarde in de voorlopige koopovereenkomst op te nemen. Lees hier meer over op .


5. Ik wil een huis kopen en dus een bod uitbrengen. Om verrassingen te voorkomen, laat ik een bouwkundig onderzoek uitvoeren. Maar doe je dat vóórdat je een bod uitbrengt, of neem je het mee als ontbindende voorwaarde?

Het liefst laat je een bouwkundig onderzoek doen voordat je een bod uitbrengt. Je moet hiervoor wel toestemming vragen aan de verkoper. De uitkomst van het onderzoek geeft je een goede indicatie van wat redelijk is om te bieden. Zijn er veel andere potentiële kopers, breng dan een bod uit met de uitslag van een bouwkundig onderzoek als ontbindende voorwaarde. Gaat de verkoper akkoord met je bod, dan komt de ontbindende voorwaarde in de voorlopige koopovereenkomst te staan. Lees hier meer over op .

 

6. Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor verborgen gebreken bij het kopen van een bestaand huis?

Een bestaande woning koop je uiteraard in de staat waarin het zich op dat moment bevindt. Inclusief alle zichtbare én onzichtbare gebreken. Tot de eigendomsoverdracht is de verkoper aansprakelijk voor de woning. Daarna ben jij de eigenaar, en dus aansprakelijk. Ontdek je een gebrek, en vind je dat de vorige eigenaar dit had moeten of kunnen melden, probeer hem dan alsnog aansprakelijk te stellen. Het is verstandig om hierbij een juridisch adviseur in te schakelen.


7. Mijn bod op het huis dat ik wil kopen is geaccepteerd. De offerte voor de hypotheek is naar de bank. Nu is de notaris aan de beurt. Hoe pak ik dat aan?

Ga je een huis kopen, dan is het gebruikelijk dat je als koper de notaris kiest. Toch is het raadzaam om dit vast te laten leggen in de voorlopige koopovereenkomst. Wil je deze door de notaris laten opstellen, dan kun je meestal afspreken dat je hiervoor niet betaalt als je hem ook de rest van de overdracht laat doen. Bedenk dat tarieven van notarissen behoorlijk kunnen verschillen. Het loont dus om te onderhandelen. Overigens ben je niet aan een bepaalde regio gebonden. Je kunt bij iedere notaris in Nederland terecht. Heb je een notaris gekozen, dan geef je dit door aan de bank waar je je hypotheek hebt geregeld. Die levert alle benodigde papieren aan bij de notaris, zodat de overdracht op de afgesproken datum kan plaatsvinden.


8. Na het kopen van een huis, lees ik in de koopovereenkomst dat ik bij de notaris een waarborgsom van 10% van de verkoopprijs moet storten. Dat kan ik niet betalen. Wat nu?

Het is heel gebruikelijk om – in plaats van een waarborgsom – een bankgarantie te geven. Dit regel je bij de bank waar je je hypotheek afsluit. De bank staat dan garant en betaalt de 10% aan de notaris. Bijvoorbeeld als je in een noodgeval besluit af te zien van de koop, zonder dat je beroep kunt doen op een ontbindende voorwaarde. Natuurlijk moet je dit bedrag uiteindelijk wel aan de bank terugbetalen. Nadat de koopovereenkomst is getekend, heb je meestal maar een paar weken de tijd om een bankgarantie af te laten geven. Houd deze termijn dus goed in de gaten.


9. Ik ga een huis kopen, maar in de leveringsakte staat iets anders dan in de voorlopige koopovereenkomst. Wat moet ik doen?

Allicht lees je bij het kopen van een huis de leveringsakte heel zorgvuldig door voordat je hem tekent. Deze akte mag namelijk niet afwijken van de voorlopige koopovereenkomst. Kom je toch iets tegen waarvan je denkt dat het niet klopt, maak dan meteen bezwaar bij de verkoper. Ben je op dat moment al bij de notaris, teken dan met de vermelding ‘onder protest’. Het probleem kan dan later worden rechtgezet, zonder juridische gevolgen voor jou.  

Ontdek je pas ná ondertekening dat er iets niet in orde is, dan hoeft het niet zo te zijn dat je er meteen aan vastzit. De rechter heeft namelijk besloten – in vergelijkbare gevallen – dat een koper alleen aan afwijkingen gebonden is als hij deze uitdrukkelijk heeft aanvaard. 10. Na het kopen van mijn huis zegt de verkoper dat hij, bijvoorbeeld, de vloerbedekking niet wil meenemen. Maar daar ben ik wel van uitgegaan. Wat is mijn juridische positie?Kijk in de koopovereenkomst wat je precies met de verkoper hebt afgesproken. Als het goed is, zit er in de bijlagen een lijst met alle roerende zaken die bij de woning horen. Staat de vloerbedekking hier niet op, dan moet de verkoper deze verwijderen. Ontbreekt zo’n lijst, maar heb je afgesproken dat de verkoper het huis leeg zal overdragen? Ook dan moet hij de vloerbedekking meenemen. Alle spullen die kunnen worden verwijderd zonder de woning te beschadigen, maken namelijk deel uit van de inboedel. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Eigen Huis.