Meest gestelde vragen over de makelaar

Er bestaan veel onduidelijkheden over makelaars. Wat betaal je bijvoorbeeld voor een makelaar nu de tarieven zijn vrijgegeven? Hoe weet je of jouw makelaar een erkende makelaar is? Moviq heeft de meest gestelde vragen voor je verzameld.


1. Hoe weet ik of ik met een erkende makelaar in zee ga?

Erkende makelaars zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de Vereniging VBO Makelaar (VBO) of VastgoedPRO. Dan weet je zeker dat je goed zit.
Steeds meer banken en hypotheekverstrekkers stellen het verplicht dat een makelaar ingeschreven staat in een van de twee kwaliteitsregisters.
 

2. Wat kost het om van mijn verkoopmakelaar af te komen?

Het kan voorkomen dat je liever een andere makelaar wilt inschakelen of plotseling compleet afziet van de verkoop van je woning. Bij NVM- en VBO-makelaars hoeft je geen intrekkingskosten meer te betalen, je moet hooguit de gemaakte kosten vergoeden, bijvoorbeeld van advertenties. Alleen als de afgewezen makelaar kan bewijzen dat je de verkoop te danken hebt aan zijn inspanningen, moet je wel courtage betalen. 3. Wat kost het als ik de opdracht aan mijn aankoopmakelaar annuleer?

Zodra je een afspraak hebt gemaakt met je aankoopmakelaar en hij of zij dus werk heeft verricht, kun je meestal niet meer kosteloos van de opdracht af. Je makelaar zal je waarschijnlijk een (vaststaand) bedrag in rekening brengen.

 

4. Zitten de makelaarkosten inbegrepen bij de k.k.?

De makelaarscourtage valt niet onder de kosten koper. Iedere partij betaalt zijn eigen makelaar. Is er een verkoopmakelaar ingeschakeld, dan betaalt de verkopende partij deze kosten en de kopende partij betaalt de eventueel aangetrokken aankoopmakelaar.


5. Is de makelaarscourtage aftrekbaar voor de belasting?

Helaas niet. Maar als je de kosten meefinanciert in je hypotheek, kun je de rentekosten wel aftrekken.   
 

6. Mag een makelaar tijdens de onderhandelingen opeens een ander verkoopsysteem kiezen?

In overleg met de verkoper mag de verkoopmakelaar van systeem wisselen, bijvoorbeeld naar een verkoop op inschrijving. Als er al toezeggingen zijn gedaan, zal de verkopende partij deze wel eerst na moeten komen. 

   


 

persoon_laptop-woonkamer_e.on_0801

 


7. Als ik er als eerste bij ben, moet de makelaar dan ook als eerste met mij onderhandelen?

Dat hoeft niet. De verkopende partij bepaalt de verkoopprocedure, waarvan ze je overigens wel op de hoogte moet stellen. Je kunt je makelaar altijd vragen wat je positie en kansen zijn, dan weet je waar je aan toe bent. 


8. Voor mijn hypotheek heb ik een taxatierapport nodig, kan mijn makelaar die verzorgen?

Makelaars zijn beëdigde taxateurs, maar voor de meeste hypotheekverstrekkers is het belangrijk dat een onafhankelijke makelaar de woning taxeert. Dus je aankoopmakelaar kan dit meestal niet voor je doen. 


9. Kan ik een makelaar inschakelen voor een bouwkundige keuring?

Dit is de taak van een bouwkundig specialist, niet van de makelaar. De makelaar kan wel advies geven of het verstandig is om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren (in verband met ontbindende voorwaarden in de voorlopige koopovereenkomst bijvoorbeeld). 


10. Wat is een normaal makelaarstarief?

De makelaarstarieven zijn vrijgegeven, dus lopen enorm uiteen. Het is verstandig om tarieven te vergelijken, bijvoorbeeld via de site www.makelaarstarieven.com en vergeet niet te onderhandelen! Zet afspraken duidelijk op papier en bedenk goed welke diensten je wel en niet wilt gebruiken (advertentiekosten bijvoorbeeld worden vaak apart in rekening gebracht).