Milieuvriendelijk verbouwen

Milieuvriendelijk verbouwen is niet altijd makkelijk. Vooral bij grotere klussen komen serieuze zaken kijken die belastend kunnen zijn voor je leef- en woonomgeving. Zelf XXL doe-het-zelven? Door rekening te houden met de volgende zaken, verbouw jij je huis milieuvriendelijk.

Groen wonen begint met milieuvriendelijk (ver)bouwen. Denk bijvoorbeeld aan ramen op het zuiden: zonlicht is gratis warmte! Ook belangrijk zijn goede isolatie, waterbesparing, een energiezuinig lichtplan en duurzaam materiaalgebruik.  


Milieuvriendelijk materiaal

Zorg zoveel mogelijk voor herbruikbare materialen, natuurlijke grondstoffen (katoen, hout, vlas) en tweedehands materiaal. Let bij hout op het FSC-keurmerk. Gebruik verder onder andere beton met puingranulaat als vulmiddel, MPDF-folie in plaats van loodslabben, polypropyleen voor regenpijpen in plaats van PVC en kunststof voor dakgoten. Ook de sloophamer kun je milieuvriendelijk ter hand nemen.


Voorbereiding

Check om je te oriënteren een verbouwwijzer. Per soort verbouwing zijn hier uitgebreide stappenplannen en (milieuvriendelijke) tips te vinden. Zo ben je optimaal voorbereid op het gesprek met de architect of aannemer. 


Vergunning

Het is mogelijk dat je voor je verbouwing een milieuvergunning nodig hebt, voor het verwijderen van asbest moet je sowieso een vergunning hebben. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente kan je hierover meer vertellen. 

 

klussen_kitspuit-man-raam_0711

Isoleer je huis met subsidie

Woon je in de provincie Utrecht? Dan willen we niet stoken, maar je buurman isoleert zijn huis met subsidie. En dat kun jij ook! Voor het isoleren van je woning of bedrijfspand kun je tot €5.000,- subsidie krijgen van de provincie Utrecht.


Handboeken

Een handig naslagwerk is de gids Duurzaam klussen (ISBN 90-75280-52-1). Hierin vind je tips en adviezen over isoleren, schilderen, verwarmen, inrichten, tuinieren en materiaalgebruik en een lijst met adressen en keurmerken. De gids kost €10,50.

Op kringloopbouwmaterialen zijn verschillende boekjes te bestellen over duurzaam klussen.

In Amsterdam is ook een eco-logische bouwmarkt geopend, waar je alle bouw- en klusmaterialen met een ecologisch keurmerk kunt kopen.