Muziek in je woonkamer

Een beetje muziekliefhebber luistert muziek via een mp3-speler, een radio, versterker, cd-speler en computer. Allemaal apparaten die geluid kunnen afspelen. Maar welke gebruik je dan in de woonkamer? Wat is nu handig? En niet onbelangrijk: welk geluid is het beste?

 

Muziek via je computer

Je kunt muziek of radio rechtstreeks via je computer luisteren. Veel mensen zetten hun cd's op de computer, of downloaden muziek van het web. Je kunt ook radio luisteren via internet, alle zenders zijn online en bovendien zijn er meer om uit te kiezen. Muziek afluisteren doe je met de zogenaamde mediaplayers. Als je een goede geluidskaart hebt in je computer, goede boxen en een stevige subwoofer, is dit een goede optie. Een subwoofer is een luidsprekerkast die zorgt voor het 'laag'. Met de (kleine) boxen alleen ben je er niet, het laag kan alleen voortkomen uit kasten van formaat. Hoe groter, hoe meer laag.  

De Apple iSub van Harman/kardon ziet er prachtig en geeft een goed geluid. 

Nadeel van muziek via je computer was dat deze in de kamer moet staan waar je de muziek wilt luisteren en dat deze altijd aan moet staan. Gelukkig is daar een oplossing voor gevonden: een draadloos bluetooth PC-audio systeem.
 

Muziek van je PC luisteren via je vaste audio-set of HDTV

Je audio-set staat in de woonkamer. Je PC in de werkkamer, of boven op zolder. Hoe kun je dan toch muziek luisteren van je computer?
Met een draadloos of bluetooth PC-audio systeem.  Met zo'n systeem kunnen de apparaten 'draadloos' met elkaar praten en kan je muziek van de een naar de ander gestuurd worden.

Ga je nog een stapje verder dan koop je een apparaat dat ervoor zorgt dat niet alleen muziek, maar alle digitale bestanden zoals ook films en video's op het thuisnetwerk via een HD-televisie afgespeeld kunnen worden. Je kunt dan lekker vanuit je luie stoel Youtube filmpjes, videoclips, gedownloade muziek of films zien en horen!

Tip: Voordat je audio-apparatuur koopt, check enkele vergelijksingssites. Gebruikerservaringen kunnen je veel vertellen over een product. 

 

 

Aparte hifi-set voor je mp3 speler

Je kunt ook kiezen voor een aanvullende hifi-set voor je mp3-speler. Klein en compact, makkelijk te besturen, zoals de Cubite. Je zet hem in de woonkamer, of lekker in de tuin in de zomer, plugt de mp3-speler erin en je kunt lekker luisteren.

De kwaliteit van het geluid van de verschillende sets verschilt echter enorm. Het geluid uit een een hifi-set voor je mp3-speler kan meestal niet het geluid uit een degelijke audioset met versterker en (grote) boxen evenaren. Daarnaast zijn dit soort hifi-sets vaak voorzien van kleinere boxen (of zelfs maar 1 box) en een erg kleine of zelfs helemaal geen subwoofer. Dat betekent weinig laag.   


DAB radio > digitale radio luisteren

Een radio als los apparaat geeft altijd een ouderwets gezellig gevoel. Daarom zijn er ook steeds meer leuke radio's verkrijgbaar die digitaal zijn, en dus alle zenders kunnen ontvangen inclusief alle internetzenders. De afkorting DAB staat dan ook voor digital audio broadcasting. Het merk Tivoli heeft wel heel mooie exemplaren! 


Nieuwe audiosets

Als je vaste audio-set kapot gaat, moet je dan nog wel een nieuwe kopen? Ja! Als je goed geluid wilt en wilt investeren in flinke boxen dan is dit nog altijd de beste optie. De losse boxen kun je ook aan je computer hangen, maar dan heb je wel een draadloos of bluetooth PC audio systeem nodig.

Tip: Ga naar een (audio)winkel en luister naar een aantal verschillende boxen. Dan weet je meteen wat je wel en niet aanvaardbaar vindt.