woonkamer_zithoek_natuurlijk_habitat_medium_0711

Natuurlijke woonstijl

Natuurlijke woonstijl

Natuurlijk en bewust leven - èn wonen – heeft zich losgeweekt uit de alternatieve hoek en een plaats middenin de maatschappij verovert. Goed nieuws voor het woonaanbod, want steeds meer ontwerpers en fabrikanten richten zich op ecologisch verantwoord design. Groen design is hot, en al lang en breed haar stoffige imago ontstegen.


Een natuurlijk interieur, kan dat?

Slapen in een boshut, opstaan in de jungle en natafelen tussen het stro? Kan, maar slechts voor weinigen weggelegd – om over de praktische kant nog maar te zwijgen. Veel bereikbaarder is het om je te omringen met natuur binnenshuis. Mèt oergevoel en ook voor wie de geitenwollen sokken liever in de verkleedkist laat en een macrobiotisch dieet iets teveel van het goede is.

Tip: Zweedse ontwerpers, van nature ontwerpend met respect voor de natuur, gaan goed samen met deze stijl.


Natuurlijke woonstijl brengt je huis tot leven!

Natuurlijk wonen gaat verder dan een paar planten en een vissenkom. De truc: selecteer bij de inrichting op materialen. Hout, bamboe, rotan, mdf, sisal, steen, sloophout, kokos, (ongebleekt) katoen, vilt of wol: zolang er maar niet teveel aan de herkomst van het materiaal is geknutseld, zit je goed - het moet immers wel naturel blijven. Het leuke is dat juist door zo’n onbehandeld karakter van interieurelementen de woning echt gaat leven. Nerven en groeven in het steigerhout, draden in een plaid, gevlochten bananenbladeren van een poef: de 'onvolmaaktheden' van Moeder Natuur eisen zelfverzekerd een hoofdrol op. Al mag een likje verf best. De natuurlijke woonstijl uit zich in een liefde voor een pure leefomgeving. Denk aan rust en eenvoud, aan licht, witten en groentinten. Dus geen bank met paars fluwelen bekleding, maar katoen of linnen.

 

 

woonkamer_zithoek_natuurlijk_loods5_1_medium_0711

Knipoog naar de natuur

Haal buiten naar binnen met planten, of smokkel met roomdividers bedrukt met een groene bloemen- of plantenprint. Wees niet te puriteins, het is geen hortus. Grappige ontwerpen met een knipoog naar de natuur zijn er zat. Een lampje dat zichzelf oplaadt overdag, en dat je 's avonds omdraait om het aan te zetten. Of een rietkraag van LED-lampjes. Spaarlampen zijn voor iedereen een must, dus ook hier.


Iets voor jou?

Waan je je het liefst buiten? Ben je graag dicht bij de natuur? Heb je een voorliefde voor natuurlijke materialen? Sta je bewust in het leven, houd je van niet teveel opsmuk en gedij je bij rustige kleuren en pure materialen? Dan zou deze woonstijl je wel eens op het lijf geschreven kunnen zijn.

Tip: Met goed gevoel een oogje dichtdoen is geen probleem op een bed van Coco-Mat. Naast 100% milieubewuste en allergievrije bedden (gemaakt van zeewier, paardenhaar, kokosvezel, natuurrubber, dons, zijde) is er een meubel-, kinder- en textielcollectie, allen gestoeld op dezelfde verantwoorde grondbeginselen.TipBamboeparket: panda-vriendelijk en 100% eco-bewust (jaarlijks kan 1/3 van het aantal bamboestammen worden gekapt zonder dat de omvang van het bamboewoud wordt gereduceerd). Bamboeparket is eigenlijk verhout gras en de toepassingen zijn legio – van een visgraatmotief of naadloos parket tot tegels of bamboeplex – met een plankenmotief.

Tip: Op domestic kun je groen in huis halen zonder er verder naar om te hoeven kijken. Hoe? Door stickers met bamboepatroon op een muur te plakken. Domestic was één van de eerste bedrijven die muurstickers introduceerde; het aanbod is enorm. Sommige patronen worden inmiddels in Nederland verkocht, maar de gehele collectie is online te koop.


Plastic kan ook eco-verantwoord zijn

Je zou misschien denken dat kunststof uit den boze is, maar dat valt reuze mee. Kunststof kan soms zelfs voordeliger voor de natuur uitpakken dan hout, doordat het langer meegaat, weinig tot geen onderhoud vergt (denk aan verf en vernis), en tijdens de productie en (afval)verwerking efficiënter wordt omgesprongen met energie en grondstoffen worden hergebruikt. Duurzaam kunststof is geen idylle: helemaal eco-verantwoord is een 'bewuste' plastic stoel uit recycled plastic of aluminium.

Weet je al genoeg over Groen Wonen? Met groen wonen kun je milieubewust wonen, maar ook zeker geld besparen. 

Kies je voor hout, let dan op het FSC-keurmerk dat een verantwoorde houtkap waarborgt. Je dacht er misschien nooit zo over na, maar tweedehands meubels zijn een verantwoorde overweging, die tegelijk een eigenzinnig accent aan de woning toevoegen.