Nieuwbouw bestaat 100 jaar

Nieuwbouw. Je houdt ervan of je vindt het vreselijk. Tegenwoordig is nieuwbouw echter niet meer een uit de grond gestampte wijk met betonnen huizen zoals vroeger.
 

Het nieuwe bouwen

De term nieuwbouw is zo ingeburgerd dat vergeten wordt dat het een echte bouwstijl is die in het begin van de 20e eeuw is ontstaan: Het Nieuwe Bouwen. De grondleggers zijn Walter Gropius en Aldolf Meyer, de mannen achter de Fagusfabriek uit 1911. Nieuwbouw wil – verrassend – eigenlijk alleen zeggen dat het object nieuw gebouwd is. Over wat nieuw is zijn de meningen verdeeld, maar over het algemeen kun je zeggen dat nieuwbouw maximaal enkele tientallen jaren oud is.  

 

nieuwbouw_heemskerk-schets-citadel_0711

Betonnen paddenstoelen

Denk je aan nieuwbouw, dan denk je aan massawonen, betonnen blokkendozen en Vinexwijken. Woonwijken en flats die allemaal op elkaar lijken en als paddestoelen uit de grond gestampt worden, met een kwaliteit die nogal eens te wensen overlaat.  

Maar inmiddels is er veel veranderd. Er wordt beter op de kwaliteit van de woningen gelet en het massabouwen maakt plaats voor verschillende bouwstijlen die naar eigen wens aan te passen zijn. Fan van een jaren 30-woning, maar geen zin in veel onderhoud? Dan kun je tegenwoordig kiezen voor een huis in een gloednieuw jaren 30-jasje. Zelfde stijl, maar nieuw gebouwd, dus modern en van alle gemakken voorzien.


Op www.nieuwbouw.com of www.niki.nl vind je een actueel overzicht van nieuwbouwprojecten.