Onderhoudsplan voor je woning

Een huis heeft net als de auto ook wel eens een onderhoudsbeurt nodig. Met dit onderhoudsplan wordt jouw woning geen bouwval, maar blijft het een paleisje.

Het onderhouden van je woning is geen klusje dat je één keer per jaar eens even onder handen kunt nemen. Wie een eigen woning heeft, moet regelmatig blijven controleren hoe het huis erbij staat en in actie komen. Maar waar moet je dan allemaal op letten?


Het dak onderhouden

Plat dak

Voor woningen met een plat dak geldt dat er regelmatig moet worden gecontroleerd of het dak bladvrij is, maar ook de regenwaterafvoer moet zorgvuldig in de gaten worden gehouden. Opgewaaid zand en bladeren kunnen ervoor zorgen dat de hele boel verstopt.


Dakgoot

De dakgoten moeten bladvrij zijn. Natuurlijk hoef je in de herfst niet iedere week het dak op om de bladeren uit de goot te vissen, maar het is verstandig om - als de bladeren allemaal gevallen zijn - even met een bezem de goten na te lopen.


Scheuren of lekkage

Controleer tijdens het schoonmaken van de goten meteen of ze niet gescheurd of lek zijn. Is jouw goot stuk? Schakel dan direct een expert in.


Dakpannen

Met een flinke storm kunnen de pannen van het dak waaien, tenzij je ervoor zorgt dat ze allemaal netjes op hun plek liggen. Vervang gebroken of poreuze pannen.


De schoorsteen

Laat één keer in het jaar de schoorsteen vegen. Zo kun je weer veilig stoken.


De kozijnen onderhouden

De verf

Houten kozijnen hebben af en toe een vers likje verf nodig. Maar er zit verschil tussen de soorten verf waarmee de kozijnen zijn bewerkt.

  • Blanke lak heeft om de 2 jaar onderhoud nodig, zeker op een zuidgevel.
  • Gebeitste kozijnen kunnen na licht schuren ook overgebeitst worden.
  • Een dekkende verflaag is het minst onderhoudsgevoelig, daar hoef je pas na 5 of 6 jaar mee aan de slag.
  • Blijf de verflaag wel goed controleren. Als het is beschadigd, blaasjes vertoont of kleur afgeeft wanneer je er overheen veegt, dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt. 
verbouwen_onderhoud-rot-kozijn_0712

Laat je kozijnen schilderen door een professional

Laat je het schilderen liever aan een professional over? Vul onderstaand formulier in en je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes van schilders bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt, en je niet teveel betaalt.

Tip: Hardhout, zachthout, ruw hout of mdf schilderen? Kies de juiste grondverf.


Houtrot

Naast de verf, moeten de kozijnen ook op houtrot of houtworm worden gecontroleerd. Je kunt dit simpelweg doen door te checken of het houtwerk overal nog hard is. Prik met een priem voorzichtig in het hout. Kun je zo het hout indrukken, dan is de kans groot dat er sprake is van houtrot.


Dubbel glas

Controleer de kitaansluiting op het glas. Water in de sponning is funest voor dubbele beglazing. Je loopt risico op houtrot, maar kunt ook condens tussen de ramen krijgen.


Hang-en sluitwerk

De scharnieren van deuren en ramen hebben af en toe een beetje smeermiddel nodig. Zo gaan ze weer soepel open en dicht. Vervang scharnieren die roesten. Let op! Gebruik geen olie om de scharnieren te smeren, dit trekt juist vuil aan en daar gaan ze niet bepaald soepeler van lopen. Kies liever voor andere smeermiddelen zoals teflonspray of grafietpoeder.


Ventilatie

Maak de roosters in de ramen schoon, zodat het huis goed geventileerd blijft. Door goede ventilatie wordt je huis niet vochtig.


De muren onderhouden

Voegen

Check de voegen van de woning. Zitten ze nog op hun plek?

Vocht

Geen vochtplekken op de muren, binnen en buiten?

Scheuren

Bekijk de muren kritisch op zoek naar scheuren.