Orientaalse inrichting

Om je interieur een oosters karakter te geven, hoef je niet gelijk met wierook en boeddha’s aan de slag. Meer dan door het plaatsen van de typische accessoires, uit deze stijl zich in harmonie en natuurlijk evenwicht. 

 

Less is more

De Japanse woonstijl munt uit in subtiliteit, esthetiek en finesse. Japanners zijn grootmeesters wat betreft de uitspraak ‘less is more’. Een Japans interieur betekent helderheid, eenvoud en soberheid en minutieus uitgewerkte details. Terug naar de essentie, met ongecompliceerde vormen en respect voor het materiaal. Het kleurenpalet is beperkt: naturel met overwegend wit, grijs en zwart, waardoor ‘doodgewone’ lichtinval een spel van contrasten wordt. De moderne mens zoekt rust, comfort, harmonie, licht en ruimte als tegengewicht voor de overdaad aan informatie en verplichtingen. Minimalistisch sober, vaak Japans van inspiratie, is het antwoord op deze behoefte. De egaliteit wordt wel doorbroken door prettige elementen, zoals één enkele bloem in een vaas.


Japanse stijlobjecten

Een goede start is om meubels die je al hebt – mits ze een enigszins ingetogen karakter dragen - te combineren met een aantal typische Japanse-stijlobjecten: tatami matten, futons, banken van (ongebleekt) katoen, een wollen grijze sprei, kussens van ruwe zijde, houten meubels van licht essen of donker berken, bamboe shutters en (rijst)papier. Ook aluminium of transparant plastic kunnen – let er wel op dat de vormentaal helder en sterk is. Dus kies liever voor een kubusvormige vloerlamp, dan een amorfe fantasievorm. Spelen mag, als het eindresultaat maar sereen is.

 

Orientaals kleurgebruikLichte en donkere, neutrale kleuren: wit, grijs, antraciet, beige, greige, zwart en donkerbruin. Daarnaast zien we de natuurlijke kleuren van groen of gezandstraald glas, beton, staal, zandsteen, zeer licht of juist extra donker hout. Tevens zachte aquareltinten als groen, blauw en lila. Metaalaccenten zorgen voor reflectie.

Washi voor de ramen

Washi wat vertaald 'Japans papier' betekent kent een eeuwenoude traditie in Japan, waar het materiaal voor verschillende toepassingen wordt gebruikt: onder meer voor de bekende kamerschermen en voor schrijfpapier. Omdat het papier kleurvast en bijzonder duurzaam is, leent het zich ook bij uitstek voor raamdecoratie. De collectie van Luxaflex® kreeg daarom dan ook toepasselijk de naam 'Japanese Design' mee. Naast de rolgordijnen en paneelgordijnen zijn er ook gordijnjaloezieën met extra brede lamellen van 25 cm. De filtering en wering van het licht geeft een warme en natuurlijke uitstraling, waar sfeer nog beter bij het interieur past. Omdat dit materiaal aan beide zijden gelamineerd is, is deze oosters getinte 'Japanese Design' collectie ook uiterst geschikt voor badkamers.

 

Bamboe

Van keihard tot heel soepel. Bamboe rukt op als ecologisch verantwoorde grondstof voor kleding, meubelen en interieurs. Over een poosje zitten we op tuinstoelen van bamboe in plaats van tropisch hardhout. Het houtige materiaal uit tropische en subtropische streken is ontdekt als veelbelovend materiaal, als een duurzame vervanger voor tropisch hardhout . Bamboe is onlangs zelfs tot trend gebombardeerd in de interieurwereld.

Op zoek naar een milieuvriendelijke en duurzame parketvloer? Een nieuwe trend op het gebied van houten vloeren is bamboe. Om van de holle bamboestammen een vloer te maken worden de stammen in strips gezaagd en gedroogd. Het hout wordt vervolgens op een dusdanige manier verwerkt dat een bamboevloer in verschillende soorten en kleuren te krijgen is.