nieuwbouw-symbool-huis-meer-minderwerk_rood_0811

Overdrachtsbelasting: een jaar lang op 2 procent

Het is je gelukt: het huis van je dromen voor een scherpe prijs. Maar dan wacht je nog de verrekte kosten koper, die als mosterd na de maaltijd bovenop de koopsom komt. Een groot deel van de kosten koper bestaat uit zes procent overdrachtsbelasting. Maar niet het komende jaar.

 

Met terugwerkende kracht

Al een aantal dagen zoemde het door de lucht. De overdrachtsbelasting zou gedeeltelijk afgeschaft worden, starters zouden een vrijbrief krijgen of het hele systeem zou op de schop gaan. Nu is het eindelijk bekend. Een jaar lang betaal je maar 2 in plaats van 6 procent over de koopsom van je nieuwe huis. Met deze nieuwe regel wil de overheid de kwakkelende woningmarkt een boost geven. 

Waarschijnlijk gaat het jaar met terugwerkende kracht in op 15 juni 2011. Mensen die net een huis gekocht hebben gekocht, kunnen dus ook profiteren van de nieuwe wet.


Kosten

Normaal verdient het rijk 3,5 miljard euro met de belasting op onroerend goed. Met de verlaging van de overdrachtsbelasting komen ze 1.2 miljard euro te kort. Dit gat wordt gevuld door banken een heffing op te leggen, het spaarloon eerder af te schaffen en de misbruik van de vennootschapsbelasting aan te pakken.  

Bron: nu.nl