persoon_koppel-bank-wit_0712

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijden. Je moet er nog niet aan denken, maar het is toch verstandig om er even bij stil te staan als je een huis koopt. Als je er niet meer bent, krijgen je nabestaanden namelijk niet alleen een hoop verdriet te verwerken, maar ook met financiële rompslomp te maken.

In de praktijk komt de overgebleven partner vaak voor financiële problemen te staan. Waardoor dingen die voorheen vanzelfsprekend waren ineens eens niet meer kunnen. Met een overlijdensrisicoverzekering wordt er in elk geval op dit vlak goed voor hen gezorgd.


Verplicht

Bij veel hypotheekvormen ben je verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij sommige hypotheken is de verzekering zelfs onderdeel van de hypotheek. De uitkering wordt gebruikt om (een gedeelte van) je hypotheekschuld af te lossen, zodat de achterblijver(s) in het huis kunnen blijven wonen en in elk geval niet in de financiële problemen komen. Je kunt deze verzekering het best in laten gaan op hetzelfde moment als je je voorlopig koopcontract ondertekent. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.  

 

Gezondheidscheck

Bij een overlijdensrisicoverzekering krijg je altijd te maken met een medische keuring. Hoe grondig je gekeurd wordt, hangt af van het verzekerde bedrag én van je verzekeraar. Soms is het voldoende om alleen een gezondheidsverklaring in te vullen. Over het algemeen kun je na het invullen van de benodigde gegevens de verzekering zonder problemen afsluiten, maar het kan ook voorkomen dat je wordt uitgesloten of alleen geaccepteerd wordt al je meer premie betaalt. Je rookgedrag is ook bepalend voor de premie die je moet betalen. Als je niet rookt of korter dan twee jaar geleden bent gestopt, krijg je korting.  


Overlijdensrisicoverzekering aanvragen

Vraag altijd meerdere offertes aan als je een verzekering afsluit en doe dit ook voor een overlijdensrisicoverzekering. Neem de punten hieronder mee als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

  • Hoeveel wordt er per persoon uitgekeerd bij overleden?
  • Kijk of je zelf het verzekerde bedrag kunt bepalen?
  • Afhankelijk van jouw situatie kan de uitkering vrij besteedbaar zijn
  • Kijk of je de verzekering kunt koppelen aan een (lopende of nieuwe) hypotheek.

 

Tip: Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je dat je partner zonder financiële problemen in jullie huis kan blijven wonen.