Overwaarde op je huis door verbouwing

Een verbouwing kost veel geld. Daarom is het goed om na te gaan welke investeringen zinvol zijn en een duidelijke meerwaarde van je huis opleveren.


Overwaarde op je huis door onderhoud

De overwaarde van je huis kun je deels zelf beïnvloeden. Goed onderhoud zorgt bijvoorbeeld voor meerwaarde. Vooral de kwetsbare delen hebben aandacht nodig, zoals dakbedekking en de leidingen voor elektra, gas en water. En natuurlijk al het houtwerk aan de binnen- en buitenkant. Door regelmatig onderhoud signaleer je gebreken tijdig en kun je ze behandelen. Zo voorkom je lekkages, houtworm en brand. Uiteindelijk lonen je inspanningen de moeite, want een goed onderhouden huis vertegenwoordigt meerwaarde. Over het algemeen moet je voor dit jaarlijkse onderhoudswerk zo’n 1% van de woningwaarde rekenen. 

 

Extra m²: goed voor overwaarde op je huis

Je bent van plan om een aantal vierkante meters bij je huis te trekken. Als de extra ruimte een nieuwe kamer oplevert, de woning ruimtelijker maakt of een aanvullende functie heeft, is dat een goede investering die vaak voor meerwaarde zorgt. Maar doe je het alleen voor de luxe, dan stop je er doorgaans meer geld in dan dat het overwaarde oplevert.  

 

 

personen_burgergezin_bos_200801

Meerwaarde voor gemiddeld gezin

De kans op overwaarde door een verbouwing van je huis is het grootst als je uitgaat van de behoefte van een gemiddeld gezin. Kijk ook naar je directe woonomgeving. Hebben alle huizen in je straat of buurt geïnvesteerd in een verbouwing, dan is het slim om dat ook te doen. Maar probeer de boel niet zinloos te overtreffen, want elk huis heeft meestal toch een maximale waarde.


Wat biedt grootste kans op meerwaarde?

Je verdient het meeste aan je huis als je in een mooie wijk een verwaarloosde woning voor weinig geld koopt, deze compleet verbouwt en uiteindelijk voor een aardig bedrag weer verkoopt. Investeer in onderhoud, gebruik materiaal van goede kwaliteit, maar overdrijf niet. Alleen dan stijgt de overwaarde van je huis en verdien je je investering terug bij de verkoop.