Raamversiering met een functie

Binnenzonwering of raambekleding is een serieus onderdeel van het interieur geworden. Keuze genoeg, maar wat is eigenlijk wát? Hieronder een kort overzicht, met hulp van Jacqueline Kamp van Metrolux interieurarchitectuur:

*Luxaflex


Jaloezieën

Horizontale jaloezieën zijn verkrijgbaar in pvc, hout en aluminium. De lamelbreedte varieert van 16 tot 50 mm. Je kunt ze overal krijgen, van bouwmarkt tot speciaalzaak, maar daar zijn natuurlijk wel verschillen in te ontdekken.

Het grootste kwaliteitsverschil vind je vooral bij de bediening; een goedkopere versie loopt vaak wat minder soepel. Ook zijn de lamellen vaak wat dunner: je ziet er sneller deukjes en beschadigingen in.

Een leuke variant zijn de silhouette, plissé en duette- jaloezieën, gemaakt van lagen stof. Het verschil tussen plissé en duette is de gesloten honingraad-structuur waardoor er geen koorden zichtbaar zijn.

Tip: Bijzonder aan de plissé en duette jaloezieën is dat ze van bovenaf boven naar beneden te openen zijn (top down). Handig voor de slaap- of badkamer, want zo combineer je daglicht met privacy.

Gordijnen

Gordijnen kun je in allerlei materialen, dessins en kleuren krijgen. En niet alleen met de stof kun je variëren: ook de manier van ophangen kan heel verschillend zijn. Landelijk, met veel plooien of juist strak met zeilringen en staaldraad. Welke stijl je ook kiest; met een verduisterende voering zijn je gordijnen prima geschikt voor de slaapkamer.

Aparte varianten zijn vouwgordijnen en paneelgordijnen. Vouwgordijnen zijn vaak makkelijk schoon te maken omdat de stof met klittenband op het systeem bevestigd zit. Paneelgordijnen werken een beetje als een schuifdeur, je beweegt de vlakken langs elkaar heen. Dit maakt ze handig als subtiele scheidingswand.


Rolgordijnen 

Ook rolgordijnen zijn in allerlei stoffen en transparanties te krijgen. Ze zijn er zelfs in jute, bamboe, papier en geweven hout. Gelukkig is de technologie ook erg verbeterd; kreeg je vroeger bij het ‘omhoog laten’ soms een razend gordijn om je oren, tegenwoordig zijn de bedieningsmechanismen zo gemaakt dat het rolgordijn echt op elke gewenste hoogte kan blijven hangen. Een echte aanrader zijn verduisterende rolgordijnen, vooral als je probeert te slapen als het buiten al licht is.