Rechten en plichten

De wc is stuk, de muur moet geverfd worden of het balkon moet gerepareerd worden. Wie gaat dat betalen, de huurder of de verhuurder? Wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud is wettelijk bepaald.


Groot en klein onderhoud

Over het algemeen is het zo dat de huurder betaalt voor kleine reparaties. Denk daarbij aan losse deurknoppen, klemmende deuren of gebroken ruiten. Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Daarbij gaat het om het vervangen van spullen die versleten zijn, zoals een dakgoot, een balkon of een cv-ketel. Kijk op de website van de Rijksoverheid om te zien welke werkzaamheden precies vallen onder klein of groot onderhoud.


Uitzonderingen

Kleine reparaties moeten wel gemakkelijk te doen zijn voor huurders en mogen niet te veel kosten. Is dat wel zo, dan zijn de kosten voor de kleine reparatie alsnog voor de verhuurder. De huurder moet de verhuurder wel toegang tot het huis verlenen om de reparatie te kunnen beginnen. In een huurovereenkomst kan trouwens verder niet worden afgeweken van de vastgestelde regels in het nadeel van de huurder. Toch handig om te weten.


Tip: Zoek je een huurwoning of wil je je woning verhuren, dan ben je bij Huurhuis Nederland aan het juiste adres.

persoon_laptop-woonkamer_e.on_0801