Serre: een beetje buiten naar binnen

Ja, wat is nu eigenlijk de definitie van een serre? In de Dikke van Dale lezen we: een glazen veranda aan een huis. Oftewel een uitbouw aan je huis waar lekker vele licht door naar binnen komt. Je kunt een serre gebruiken als verlenging van je woonkamer of keuken of juist als een plek waar je planten kunnen overwinteren.

 

 

 

 

 

Van zomer tot winter: relaxen in de serre

Voordat je beslist of je een serre wilt laten bouwen, moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Bob Ronday van rondaywinkelaar architecten geeft een aantal tips. “Komt de serre aan de zuidkant van je woning, houd dan rekening met de inval van de zon. In de zomer kan het wel 75 graden worden onder al dat glas. Regel dus sowieso goede zonwering. Een serre op het zuiden is qua lichtinval natuurlijk wel weer heel gunstig. Terwijl een serre aan de noordzijde minder licht vangt en er in de winter warmte uit je huis verdwijnt. Zorg dus altijd voor goed isolerend HR++ glas.”


Een serre bouwen

Vaak heb je voor de bouw van een serre (tot 2,5m) geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig, maar check dit wel even bij je gemeente. “Natuurlijk is het ook belangrijk om over de stijl van je serre na te denken. Wil je een klassieke houten look, of juist een moderne met aluminium kozijnen? Een serre laten bouwen, is een behoorlijke uitgave. Denk dus goed na wat je precies wilt en roep altijd de hulp in van experts.”