Slim ruimtegebruik

Als je een klein huis hebt moet je erg inventief én zorgvuldig zijn bij het inrichten van je woning. Het wordt al snel propperig of onbegaanbaar. Maar je wilt natuurlijk wel je spullen en bezoek een plekje kunnen geven.

Slimme kasten

Bij een kleine ruimte is meestal je opbergruimte het grootste probleem. Een echte aanrader is om eens goed rond te neuzen in de mogelijkheden die er voor keukens zijn bedacht. De meest ingenieuze opbergmogelijkheden vind je namelijk daar.  

Draaibare plateaus, laden met rekken, uitneembare schappen… je kunt het zo gek niet bedenken of er is een oplossing voor. Dat scheelt een hoop gegraai achterin kastjes! Je kunt met keuken(onder)kastjes een prima dressoir – op maat – laten maken dat van alle gemakken is voorzien. Kom daar maar eens op bij een meubelwinkel! 

Tip: Een sterk en laag dressoir is ook heel geschikt om op te zitten.


Open keuken

Wanneer je een kleine kamer hebt is doorbreken van je keuken een logische oplossing. Maar let op: als je om ruimte te winnen vervolgens de keuken in een hoek wegstopt, creëer je een heel ongezellige ruimte. Je staat immers elke keer met je rug naar je bezoek toe. Ook ben je altijd aan het opruimen, want alles dat je op het aanrecht laat liggen, ligt in het zicht. 

Er zijn bij een open keuken wel meer valkuilen om op te letten: je mooie houten vloer kan namelijk ont-zet-tend vloeken met de houten keukenkastjes. Zonde! Neem voldoende kleurstalen (niet te klein!) mee om te vergelijken. 

Heb je wel net genoeg ruimte voor een eettafel? Denk dan aan het plaatsen van krukjes in plaats van stoelen. Daarmee hou je een mooie ruimtelijke lijn in je kamer.  

Tip: Let ook op het geluidsniveau van je afwasmachine. Naar een romantische film kijken met een gorgelende machine op de achtergrond is een aardige afknapper. 

 

 

Multifunctionele meubels 

Ruimte winnen doe je het snelst als je kunt zorgen dat 1 meubel meerdere functies invult. De tafel “Lounge” van UOMOlifestyle is bijvoorbeeld tegelijk een lamp. Je kunt er verschillende kleuren in doen en de lichtsterkte is instelbaar. Sfeervol én handig. 

Erg spectaculair is de 'Bolkeuken' van Sheer. In gesloten toestand is het een bolvormige lamp, schuif je de kap omhoog dan komt er een ergonomsiche keuken met 4-pits gasstel en dubbele wasbak onder vandaan. De kap is gelijk je afzuigkap. Met 148 cm doorsnede neemt ie voor een keuken erg weinig ruimte in. En dat terwijl je onder het aanrechtblad zélfs nog een eettafel vandaan kunt schuiven. Je moet natuurlijk wel durven, met zo'n blikvanger in je huis. 

Tip: Om wandruimte te sparen is vloerverwarming in een kleiner huis het allerhandigst. Wel even opletten met je vloer, want vinyl en kurk isoleren meestal te veel en hout is er niet altijd geschikt voor. 

Losse elementen

Er zijn veel meubelen te koop die zijn opgebouwd uit losse elementen. De Bank 'Braque' bijvoorbeeld, ontworpen door Rudolf Dordoni voor Minotti, schuif je zo uit elkaar. Ben je alleen, dan kun je lekker languit onderuit liggen, is er bezoek, dan heb je voor iedereen een zitplaats. Flexibel en comfortabel. 

Ook kun je een keuken opbouwen uit losse, verrijdbare elementen. Veel hapjes en drankjes? Rol gewoon je keukenkastje naar de visite. Na gebruik kan 'ie gewoon weer op z'n plek. Een voorbeeld vind je bij Bulthaup, het heet System 20. Dat scheelt weer een bijzettafeltje! 

Tip: Denk ook aan rolluiken in plaats van scharnierende deurtjes. Dat scheelt een hoop loopruimte.