Stap voor stap de verbouwing door

Een verbouwing kan behoorlijk wat impact hebben op je dagelijks leven. Een goed stappenplan helpt je om gestructureerd door de verbouwing te komen.
 

Moviq helpt je een handje met dit stappenplan. Bij elke stap staat een schatting van de tijd die de desbetreffende fase in beslag neemt. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je verbouwing.


Stap 1 Voorbereiding  (1 maand)

Hiermee valt of staat je hele verbouwing. Steek de koppen nog eens bij elkaar en schrijf al je wensen en ideeën op. Wat wil je bereiken? Wat is het doel van de verbouwing? Maak naast dit lijstje ook een ruwe schets van de nieuwe ruimte.


Stap 2 Aannemer (2 weken)

Deze neem je alleen aan als er werkzaamheden bij zitten die je zelf niet ziet zitten. Het handige van een aannemer, is dat hij alle vaklui regelt. Een schilder, timmerman of een glaszetter? Ze zitten vaak allemaal in het adresboekje van de aannemer. Maar let op, want de ene aannemer is de andere niet. Het slimste is om een erkende aannemer te nemen. Bij voorkeur eentje uit je eigen regio, want die is op de hoogte van de lokale regels en bestemmingsplannen binnen de gemeente.


Stap 3 Architect (2 weken)

Je kunt ervoor kiezen een architect in de hand te nemen. Je hele huis omgooien? Dat is duidelijk iets voor een architect. Een serre? Daar kom je vaak samen met de aannemer wel uit!
 

Stap 4 Offerte (2 maanden)

Dit is een belangrijk onderdeel van de verbouwing. Hoeveel tijd gaat het kosten? Welke materialen zijn nodig voor de verbouwing en wat kost het? Check de offerte goed, want hier gaat de aannemer mee aan de slag. Je kunt bij meerdere aannemers een offerte laten maken.

Tip: Check, voordat je vergunning wilt aanvragen, ook even bij de buren hoe zij tegenover je verbouwing staan. Zij hebben namelijk het recht om bezwaar te maken tegen een verbouwing en tja… een goede buur is toch altijd beter dan een verre vriend.
 

Stap 5 Vergunning (6 tot 12 weken)

Dit is uiteraard afhankelijk van de verbouwing, maar check goed of je een vergunning bij de gemeente moet aanvragen voordat je van start gaat. Waarvoor je allemaal een vergunning nodig hebt, lees je hier. Heb je veel sloopwerk? Check dan of je een sloop- of milieuvergunning nodig hebt. De afdeling Bouw- en woningtoezicht van je gemeente weet hier vaak meer over te vertellen.

 

gereedschap_allerlei-gebruikt_0711_balk

Stap 6 Financiering (1 maand)

Heb je een mooi potje geld opgebouwd? Dan kost deze fase niet veel tijd. Maar moet je het gaan lenen, dan is het slim om te kijken of je geld kan opnemen uit je huidige hypotheek, je hypotheek laat omzetten of een tweede hypotheek erbij neemt.


Stap 7 Contract afsluiten

Met de aannemer ben je er uit, de financiering is geregeld, hoog tijd om alle afspraken met je aannemer zwart op wit te zetten. Een belangrijk moment: door een contract op te stellen voorkomt je misverstanden en andere problemen tijdens of na de verbouwing.

Tip: Zet alles zwart op wit voor er met verbouwen wordt gestart.


Stap 8 Planning (1 week)

Het is zover! De aannemer is gekozen, het contract getekend en de vergunningen en het geld zijn ook binnen. Dan is het nu tijd voor de planning van de verbouwing. Deze maakt de aannemer, maar natuurlijk wel in overleg met jou. Houd tijdens de verbouwing de planning strak in de gaten en stuur op tijd bij. Zo voorkom je onnodige irritatie.


Stap 9 Uitvoering

Ja, hoe lang duurt de uiteindelijke verbouwing? Dit is afhankelijk van de soort verbouwing. Houd bij een kleine verbouwing rekening met een maand, bij een grote kan het zo een half jaar duren.

Tip Houd contact met de aannemer. Ga regelmatig met hem om tafel zitten om de voortgang te bespreken.


Stap 10 Oplevering

Loop samen met de aannemer alles na en check op de offerte of alles wat daarop stond werkelijk is gedaan.
 

Tip: Gebruik bij oplevering de offerte als checklist!