huiskopen_stel-dromen_vierkant_0711

Stappenplan huis kopen

Een huis kopen zorgt voor de nodige vragen. Ook over onderwerpen waar je misschien nog nooit bij stil hebt hoeven staan. Met dit stappenplan zie je niets over het hoofd. Het biedt je alle benodigde informatie als je overweegt een huis te kopen.


1. Overwegingen huis kopen vooraf

Je hebt besloten een huis te kopen. Dan is de belangrijkste vraag wat je maximaal wilt en kunt besteden. En waar je voorkeur naar uitgaat: nieuwbouw of bestaande bouw. Als je deze informatie goed op een rij hebt, ga je op zoek naar een hypotheek die het beste bij jouw situatie past.


2. Woonwensen

Weet je in grote lijnen wat je wilt, dan kun je je woonwensen gaan verfijnen. Denk daarbij aan het soort huis, de oppervlakte en het aantal kamers. En of je bijvoorbeeld een tuin belangrijk vindt. Beperk je niet tot het huis zelf, maar concentreer je ook op de omgeving: de buurt, scholen, openbaar vervoer, winkels en overige voorzieningen. Het speelt allemaal een rol als je een huis gaat kopen.


3. Oriënteren voor een huis

Je kunt je zelfstandig oriënteren op een huis via internet en woonkranten, maar een makelaar inschakelen is ook mogelijk. Voor het hele traject van zoeken tot bezichtigen en aankoop, of alleen voor een bepaalde fase hierin. Bedenk goed wat je zelf wilt doen, en welke onderdelen je uitbesteedt. Koop je een huis in een andere gemeente, vraag dan informatie op over een huisvestingsvergunning en informeer of je hiervoor in aanmerking komt.

 

4. Voordat je op een huis gaat bieden…

Ga zorgvuldig en systematisch te werk bij de koop van een huis. Zoek het volgende uit vóór je gaat bieden:

 • Bestemmingsplan – Heeft de gemeente plannen met de omgeving van het huis?
 • Verontreiniging – Ga bij de gemeente na of de bouwlocatie vervuild is (geweest).
 • Vereniging van Eigenaren – Wil je een appartement kopen, vraag dan informatie op over de financiën en het functioneren van de VvE.
 • Bouwkundige keuring – Een absolute aanrader, zeker bij een oude woning.
 • Lasten en beperkingen op het perceel – Voorkom verrassingen achteraf en vraag ernaar.
 • Taxatie – Weet je zeker dat je op dit huis wilt bieden? Laat het dan pas taxeren. Zonde van de kosten als je nog twijfelt.
   

5. Onderhandelen

Richt je bij onderhandelingen niet alleen op de prijs. Let ook op andere belangrijke zaken, zoals:

 • Overdrachtsmoment
 • Ontbindende voorwaarden (financiering, Nationale Hypotheek Garantie, huisvestingsvergunning en/of bouwkundige keuring)
   

Tip: Wanneer je overweegt een huis te kopen, denk dan bij de onderhandeling niet alleen aan de prijs, maar ook aan ontbindende voorwaarden.


6. Schriftelijke koopovereenkomst

De dag nadat je de koopovereenkomst ondertekend en wel hebt ontvangen, gaat er een wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Binnen deze periode kun je de koop van je huis nog ontbinden. Sta je na drie dagen nog steeds achter je besluit, dan is het huis van jou.

Als je in de voorlopige koopovereenkomst ontbindende voorwaarden hebt opgenomen, dan kun je de koop ook ná de wettelijke bedenktijd van drie dagen nog ontbinden.


Informatie over de periode na het kopen van een huis

Wil je verbouwen?

Ga – na de koop van je huis – bij de gemeente na of je verbouwing in aanmerking komt voor subsidie, en of er vergunningen nodig zijn. Subsidies worden soms verleend als je duurzaam verbouwt, of wanneer je huis een officieel monument is.


Overdracht van garantie bij de koop van een huis

Het merendeel van de nieuwbouw koopwoningen in Nederland wordt oorspronkelijk gebouwd onder de garantie- en waarborgregeling van het GIW (Garantie Instituut Woningbouw). Als dit ook geldt voor jouw huis, dan kan de vorige eigenaar het waarborgcertificaat van de GIW-garantie aan je overdragen. Dit moet je vaak wel zelf regelen.


Een huis kopen en verzekeringen afsluiten

Bij de koop van een huis, is het verstandig om uit te zoeken welke verzekeringen je moet afsluiten en tegen welke tarieven. Als je lid bent van Vereniging Eigen Huis kun je voordelig de Woonpakketverzekering afsluiten. Hierin breng je naar keuze een opstal-, inboedel-, aansprakelijkheids- of rechtshulpverzekering onder.


Verhuizen

Na al het regelwerk, breekt de laatste fase aan: verhuizen. En daar komt nog heel wat bij kijken. Wanneer begin je met inpakken, hoe zet je je energiecontract over naar je nieuwe huis en hoe zorg je voor een werkende telefoon- en internetverbinding. En natuurlijk de belangrijkste vraag: schakel je een expert in of doe je alles zelf? Meer informatie vind je bij verhuizen.