Strenge hypotheekregels

De tijd van onbeperkt lenen is voorbij. De aangepaste gedragscode voor hypotheken heeft een meerderheid in de Tweede Kamer en de nieuwe regels gaan vanaf 1 augustus 2011 van start. Banken en verzekeringen gaan strengere regels hanteren voor het verstrekken van hypotheken.


Nieuwe regels

Zo kun je bijvoorbeeld niet meer een volledig aflossingsvrije hypotheek afsluiten, maar mag je maximaal vijftig procent van de aankoopwaarde aflossingsvrij lenen. De rest moet je op een andere manier zien te financieren, bijvoorbeeld door middel van een spaarhypotheek. Verder mag de hypotheek van je woning niet meer dan 110 procent van de aankoopwaarde bedragen. Dit betekent dat je de kosten-koper nog kunt bekostigen met je hypotheek, maar de nieuwe keuken zal even moeten wachten.


Daling van huizenprijzen?

Het doel van de aanpassingen in de gedragscode voor hypotheken is dat mensen meer verantwoord gaan lenen. Over het uiteindelijke effect van de nieuwe regels zijn de meningen echter verdeeld. De Nederlandsche Bank verwacht dat de regels geen groot effect zullen hebben op de woningmarkt, maar juist zorgen voor een stabielere economie. Anderen vrezen dat de huizenprijzen flink zullen dalen. Zij verwachten dat starters en doorstromers hun financiën niet meer op orde kunnen krijgen, waardoor er minder huizen gekocht worden.