financien_berekening-calculator-pen_0801

Taxatie

Je hebt een tophuis gevonden en bent klaar om te bieden. Maar hoe weet je of de vraagprijs redelijk is en je niet een veel te hoog bod doet? Een taxatie helpt je uit de brand en is zelfs noodzakelijk voor de aanvraag van je hypotheek. Twee vliegen in een klap dus.

Taxatie of waardebepaling

Je kunt de waarde van een object, een woning bijvoorbeeld, laten bepalen door middel van een taxatie of een waardeverklaring. Deze wordt uitgevoerd door een makelaar en is weergegeven in een rapport. Behalve dat zo’n waardeschatting voor de onderhandeling over de koopsom handig is, is een taxatie voor het verkrijgen van een hypotheek zelfs noodzakelijk.

Let op: Een taxatierapport is uitgebreider dan een waardeverklaring, maar ook duurder: een waardeverklaring krijg je al voor €50, terwijl je voor een officiële taxatie al snel €350 neerlegt. Daarentegen wordt een waardeverklaring meestal niet geaccepteerd door financiële instellingen, dus als je het huis wilt kopen moet je alsnog een officiële taxatie laten doen. Deze taxatie moet wel door een onafhankelijke makelaar gedaan worden; hij of zij mag niet bij de aan- of verkoop van de woning betrokken zijn.

Naast de waardebepaling vind je in een taxatierapport:

  • De executiewaarde: de waarde van het huis bij gedwongen verkoop
  • De vrije verkoopwaarde: de verkoopwaarde in de huidige markt
  • De bouwkundige staat van het huis


Gecertificeerd taxateur

Het is belangrijk de taxatie te laten doen door een taxateur die is ingeschreven bij VastgoedCert of SCVM en lid is van een brancheorganisatie. Wanneer je een taxateur in de arm neemt die niet in het register staat, dan zal de taxatie worden geweigerd door financiers.

Wist je dat een taxatierapport noodzakelijk is voor het verkrijgen van een hypotheek. Maar vergelijk de verschillende tarieven eerst, want er zit nogal wat verschil in.