Tips om ruimte te besparen

Een klein huis kan juist heel gezellig en knus zijn, maar soms verlang je misschien wel naar net wat extra ruimte of plaats om je spullen op te bergen. Moviq geeft tips om ruimte te besparen.


Extra opbergruimte

  • Gebruik de schouw, als er geen kachel onder staat als bergplaats.
  • Hang keukengereedschap aan de muur. Je kunt ook stangen en rekken aan plafond en muur bevestigen. Daar kun je dan al je keukenspullen aan kwijt.
  • In de werkkamer kun je ruimte besparen door praktische meubels aan te schaffen. Archiefkasten en bijpassende archiefdozen, een kastenwand en een computermeubel met veel lades en vakken.
  • In de badkamer kun je twee vliegen in één klap slaan door te kiezen voor een spiegelkastje.
  • Ook in de slaapkamer kunnen spiegelkasten wonderen doen. De ruimte lijkt groter en als je een kastenwand met plafondhoge kasten maakt, heb je nog veel opbergruimte ook.
  • Gebruik ook de ruimte onder het bed als opbergplaats. Gebruik verrijdbare kunststof kisten om beddengoed en kleding in op te bergen.

 

Ruimte besparen

  • Kies voor vloerverwarming in plaats van radiatoren. Zo houd je de wanden vrij.
  • Een mooi gevulde boekenkast staat mooi, maar neemt wel veel ruimte in beslag. Bewaar je boeken op zolder of maak planken aan de muur.
  • Neem een plasma-tv. Je kunt hem aan de muur hangen en hebt geen tv-meubel meer nodig.
  • Geen plek voor nachtkastjes naast het bed? Maak een plank aan de muur en gebruik die als nachtkastje of neem een bed met een ruime ombouw.


Optisch bedrog

Het oog wil ook wat. En hoewel je je huis niet groter kunt maken met behulp van deze tips. Het líjkt wel groter!

 

Kleur

Met kleur kun je veel doen, natuurlijk in een kleine ruimte en ga dan vooral niet te conservatief aan de slag, maar durf! Felle kleuren mogen best, maar kies dan wel bewust. Een kleur kan op een zonnige dag heel anders uitkomen dan je aanvankelijk had bedoeld. Verder kun je door het plafond een paar tintjes donkerder dan de wanden te verven een ruimtelijker effect creëren. Geen kleurrijk type? Ga dan voor wit. Een kleine ruimte die geheel wit is, lijkt groter én lichter. Om de kamer niet ijzig te laten lijken, kun je dan beter wel kiezen voor zachte, comfortabele meubels met ronde vormen.


Patronen

Patronen kunnen veel doen in een ruimte. Kies bijvoorbeeld nooit voor streepjesbehang. Verticale lijnen maken een kleine ruimte nog kleiner. Een behang me grote patronen te kiezen. Doe dit slechts op 1 muur.


Verlichting

Een lamp die het plafond verlicht kan een ruimtelijk effect creeëren. Ook een spotje dat naar het plafond is gericht kan wonderen doen. Hoe? Het licht wordt teruggekaatst en het oppervlak lijkt daardoor verder weg.