Tips van de hovenier

De zomer is hét moment om van je tuin te genieten. Maar dan wil je natuurlijk wel in een goed onderhouden tuin zitten. Een aantal tips helpen je om je tuin mooi te houden zodat je er volop van kan genieten.


Tuintip 1: Mesten

Bemesten is erg belangrijk. De rozen, het gazon, de waterplanten en de rest van de beplanting. Voor ieder hoekje van je tuin en ook voor de bakken op het balkon is er speciale bemesting te koop.

De Surfinia, een hangpetunia is de gemakkelijkste plant om in je tuin te hebben. Bloemen zijn gegarandeerd!

Tuintip 2: Sproeien

Eigenlijk een inkopper, maar planten houden van water en dus moet je in de zomer veel sproeien. Zelfs als het geregend heeft. Een regenbuitje heeft namelijk nauwelijks effect op de planten. Een klein zuchtje wind erbij en het regenwater is verdampt.

Zorg dus dat wanneer je sproeit, je lang sproeit, zodat het water goed door de grond kan worden opgenomen. Geef de planten die je in losse bakken hebt staan iedere dag een flinke teug water. Anders overleven je planten het zeker niet. Er zijn ook intelligente beregeningssystemen te koop die je kunt aansluiten op de waterleiding. Dé oplossing voor mensen die wel van een kleurige bloementuin houden, maar vergeten regelmatig te sproeien.

 

Tuintip 3: Vegen voorkomt onkruid tussen de tegels

Ben je trots op je fraai aangelegde terras, maar wil je geen onkruid tussen de tegels? Er is een oplossing waar geen bestrijdingsmiddelen aan te pas komen: vegen. Iedere dag vegen voorkomt de groei van onkruid tussen de tegels. Hoewel veel mensen denken dat onkruid alleen uit de grond komt, is er juist veel onkruid dat komt aanwaaien. De wind neemt bloemen- en onkruidzaadjes mee en legt ze neer in jouw tuin en ook in vogelpoep kunnen de nodige zaadjes zitten. Wie iedere dag veegt, zorgt ervoor dat al deze minuscule zaadjes geen kans krijgen om te ontkiemen.

 

Tuintip 4: Vijver

Voor vijverliefhebbers met een ondiepe vijver is het in de zomermaanden vooral belangrijk om de temperatuur van het vijverwater in de gaten te houden. Je goudvissen houden immers van koud water en zullen zich een stuk minder prettig voelen in een vijver met tropische temperaturen. Je kunt de vijver ook regelmatig doorspoelen en bijvullen met leidingwater. Vergeet bij het onderhoud van je vijver ook de waterplanten niet!


Tuintip 5: Onderhoud tuinhout

Een houten tuintafel of tuinstoel heeft net wat meer onderhoud nodig dan de plastic varianten. Vergrijsde tuinmeubels kun je eenvoudig behandelen. Na het reinigen kun je ze behandelen met een olie die ervoor zorgt dat het hout minder snel uitdroogt. Deze behandeling kun je ieder jaar herhalen.