Tips van de notaris

Hoewel de juridische kant van de (ver)koop van een huis je misschien helemaal niet bezig houden, zijn ze toch belangrijk om te onthouden. Moviq sprak met notaris Brenda Takken en geeft je haar tips.

Je kunt bij de (ver)koop van een huis niet om de notaris heen. Hij of zij begeleidt het hele proces van de (ver)koop en regelt de financiële afwikkeling.

"Je merkt pas of een notaris goed is, als er iets mis is"


Tip 1: Goedkoop is duurkoop

Notaris Brenda Takken van Schiphol Notarissen heeft jarenlange ervaring in het onroerend goed en vertelt dat het kopen van een huis meestal voorspoedig gaat, maar dat er ook dingen mis kunnen gaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan fouten in de koopovereenkomst. "Een perceel dat niet goed is omschreven of het recht van overpad dat niet goed is vastgelegd. Op dat moment zul je ontdekken of je een goede notaris hebt. Laat je dus niet leiden door lage tarieven, bij een iets duurdere notaris zul je profiteren van een goede service."

"We zijn heel voorzichtig met het uitkiezen van een goede kapper, maar een huis kopen van een paar ton, doen we zelf wel even"


Tip 2: Neem altijd een makelaar in de arm

"Een goede makelaar is zijn geld altijd waard. Er zijn zoveel mensen die denken geld te besparen door zonder makelaar een huis te kopen. Terwijl er bij de koop van een huis zoveel dingen op je af komen, waar je geen kaas van hebt gegeten. Bovendien weten makelaars altijd net dat beetje meer van de prijs af te snoepen, waardoor jij de courtage weer terug hebt verdiend."


Tip 3: Laat veel vastleggen

Laat niets aan het toeval over en laat in je samenlevingscontract ook wat extra dingen vastleggen. "Natuurlijk wil je er geen rekening mee houden dat er een einde aan een relatie komt, maar mocht het toch gebeuren, dan kun je er beter voor zorgen dat je alles goed geregeld hebt." Naast de standaard overeenkomsten kun je in het contract een aantal extra's vast laten leggen. Denk aan een afspraak over de verdeling van het huis en de inboedel. Zijn er (studie)schulden, of heeft de één eigen geld ingebracht? Leg het vast!" Wat ook steeds vaker voorkomt is het regelen van partner-alimentatie in een samenlevingscontract als er kinderen zijn in een relatie.

 

persoon_notaris_0208

Tip 4: Wees voorbereid op een sterfgeval

Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, zeker als je nog midden in het leven staat, maar toch moet je rekening houden met de gevolgen van een sterfgeval. Zeker als je samen met een partner een huis hebt gekocht. Sommige stellen kiezen ervoor geen samenlevingscontract te nemen. Ze weten 100% zeker dat ze voor altijd bij elkaar blijven. Onverstandig? "Heel onverstandig! Een samenlevingscontract heeft niets met je relatie te maken. Iets wat veel mensen vergeten is dat je door een samenlevingscontract af te sluiten, je ervoor zorgt dat je je partner goed achterlaat wanneer je overlijdt." Heb je geen samenlevingscontract, dan zijn ouders, broers en zussen of eventuele andere familieleden van je partner de eerste erfgenamen. Degene die achter blijft heeft dus helemaal niets! "Zelfs wanneer je een welwillende schoonfamilie treft die je de helft van het vrijgekomen geld wilt geven, kom je bedrogen uit. Je betaalt 6% overdrachtsbelasting en kunt ook niet zomaar het huis op jouw naam zetten. Dus ben je toch eigenwijs en wil je geen samenlevingscontract afsluiten, zorg er dan voor dat je als eerste overlijdt. Het klinkt bizar, maar zo is het wel."

"Aan alle relaties komt hoe dan ook een einde, zorg daarom goed voor de achterblijver"