symbool_huisjes-recht-2_delftsblauw_0711

Tips voor een bouwtechnische keuring

Laat een bouwtechnische keuring doen om er zeker van te zijn dat het paleisje waar je verliefd op bent geworden, geen bouwval is. Als je een bouwtechnische keuring laat doen, kom je erachter of het verstandig is om dit huis te kopen of toch niet. Je staat bovendien ook sterker bij de onderhandeling over de prijs.


Onderzoeksplicht

Verder heb je als koper nog te maken met de zogenaamde onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je wettelijk verantwoordelijk bent om de woning te onderzoeken op eventuele gebreken. Loop je na aankoop nog tegen iets aan dat je tijdens een bouwtechnische keuring had kunnen ontdekken, dan draai je zelf op voor de kosten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.


Tip 1. Vergelijk offertes

De meeste makelaars bieden bouwtechnische keuringen aan. De prijzen kunnen echter enorm uiteenlopen. Vraag daarom offertes aan bij verschillende aanbieders. Onafhankelijke instanties hanteren vaste tarieven, dan weet je meteen waar je aan toe bent.

 

Tip 2. Zorg dat je erbij bent!

Zorg ervoor dat je zelf aanwezig bent tijdens de bouwtechnische keuring. Je krijgt dan een mondelinge toelichting van de inspecteur en hij kan je allerlei bouwtechnische tips geven. Bovendien kun je meteen alle vragen stellen die je hebt.


Tip 3. Investeren in een uitgebreidere keuring?

De kans op verborgen gebreken bij een oud huis is doorgaans groter dan bij een nieuwer huis. Veel keuringsinstanties bieden verschillende soorten bouwtechnische keuringen aan. Overweeg of je het waard vindt om bij een oud huis te investeren in een uitgebreidere, en dus duurdere, keuring. Het kan je een hoop ellende besparen.


Tip 4. Geen tijd het huis voor de koop te laten keuren?

Door de enorme vraag naar woningen in sommige steden, heb je soms geen tijd om voor je aankoopbeslissing nog een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Je kunt dan met een beetje handig plannen de keuring laten plaatsvinden tijdens de drie dagen bedenktijd die je hebt. Op deze manier kun je bij nare verrassingen zonder problemen nog afzien van de koop. Het opnemen van de bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde in het voorlopige koopcontract is natuurlijk ook een prima optie.


Tip 5. Taxatie = geen keuring!

Het is een misverstand om te denken dat je, door de woning te laten taxeren, geen bouwtechnische keuring meer hoeft te laten doen. Een taxatie geeft je namelijk geen informatie over de bouwkundige staat van de woning, maar zegt alleen iets over de marktwaarde.
 

Tip: Laat je niet afschepen door een 'luie' bouwtechnische inspecteur. Het dak, de kelder én de kruipruimte moeten ook worden gekeurd.