Uitbestedingstips verbouwing

Bij het uitbesteden van een verbouwing kom je genoeg zaken tegen waar je zelf geen verstand van hebt. Dan is het wel zo prettig als je blind kunt varen op de deskundigheid van je aannemer en eventueel de architect. Heel belangrijk dus om met echte vaklui in zee te gaan.

Iedere verbouwing kent stressmomenten. Meningsverschillen kunnen dan gemakkelijk ontstaan, maar zijn ook te voorkomen. Hieronder vind je een aantal nuttige tips die van pas komen bij het uitbesteden van een grote verbouwing.


Tips bij het kiezen van een aannemer

1. Referenties en ervaringen van anderen

Niemand kan je beter vertellen over een aannemer dan de mensen die eerder een verbouwing door hem (of haar) hebben laten uitvoeren. 

Via-via vragen of iemand nog een goede aannemer weet is ook een manier om met een geschikt bedrijf in contact te komen.


2. Aannemer uit de buurt

Het kan handig zijn om een aannemer uit de buurt in te schakelen of eentje die al vaker verbouwingen in jouw omgeving heeft uitgevoerd. De kans is groot dat hij beter op de hoogte is van plaatselijke voorschriften en omstandigheden dan een willekeurige ander.


3. Teken een overeenkomst

Het is verstandig om alle afspraken die je maakt, schriftelijk vast te leggen. In ieder geval de kosten en de tijd die de verbouwing in beslag gaat nemen. Dit schept duidelijkheid voor beide partijen. Doet je aannemer hier erg moeilijk over, dan kan dit een reden zijn om op zoek te gaan naar een ander.


4. Beroepsorganisatie

Of een aannemer lid is van een beroepsorganisatie zegt niets over de kwaliteit van zijn werk. Maar het geeft je in het geval van een conflict wel de kans om via de organisatie tot een oplossing te komen. 


5. Meerdere offertes aanvragen

Vraag bij verschillende aannemers offertes aan om prijzen te vergelijken. Voor kwaliteit betaal je vaak een bepaalde prijs. Rekent een aannemer abnormaal lage prijzen, dan kan het een teken zijn dat iets niet helemaal in de haak is.

 

Tips bij het kiezen van een architect

1. Maak een lijstje

Er zijn ongeveer 2.000 architecten in Nederland. Om een goede keuze te maken kan het daarom handig zijn om een lijstje te maken met de kenmerken waar jouw architect aan moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld een architect uit de buurt? Heb je een bepaalde stijl in gedachten? Welke werkzaamheden wil je door de architect laten uitvoeren?


2. Referenties en ervaringen van anderen

Net als bij het kiezen van een aannemer geven ervaringen van anderen je vaak het eerlijkste en meest complete beeld van een architect. Ga dus op zoek naar projecten die een architect voor particulieren heeft gedaan en neem contact op met deze mensen.


3. 'Echte' architect

Net als bij het beroep van advocaat of notaris, mag je je niet zomaar architect noemen. Het is een beschermde titel en je moet er een erkende studie voor voltooien. Bij de Stichting Bureau Architectenregister kun je checken of jouw architect wel een 'echte' is.

 

 

verbouwen_hand-stressbal-huis_0801

4. Bond van Nederlandse Architecten

De Bond van Nederlandse Architecten is de beroepsvereniging waar veel Nederlandse architecten bij aangesloten zijn. Om lid te worden moeten ze minstens 2 jaar ervaring hebben en volgens bepaalde gedragsregels werken. Verder weet je dankzij hun lidmaatschap dat ze een beroepsaansprakelijkheids-verzekering hebben.


5. Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Het is heel normaal om eerst even kennis met een architect te maken, zodat je kunt zien of het klikt. En of hij of zij zich wel kan vinden in jouw plannen en je smaak begrijpt. Maak daarom voordat je de definitieve opdracht geeft, een afspraak voor een kennismakingsgesprek. 


Tips bij meningsverschillen en onverwachte rekeningen

1. Afspraken schriftelijk vastleggen

Maak je tijdens de verbouwing nog mondeling aanvullende afspraken met je aannemer? Zorg dan dat je ook deze op papier krijgt.


2. Eerst werkomschrijving, dan pas budgetbegroting

Een aannemer moet een duidelijke werkomschrijving, berekening en tekening voor je opstellen. Zonder deze informatie kun je nooit een budget voor de begroting vaststellen. Bovendien krijg je met een tekening een beter beeld van de verbouwing.


3. Vermijd stelposten

Aannemers werken in hun offertes vaak met zogenaamde 'stelposten'. Dit gebeurt wanneer niet helemaal duidelijk is hoe de verbouwing bijvoorbeeld zal worden afgewerkt. Hierdoor kan er nog niet definitief worden vastgesteld wat de prijs is van bepaalde materialen. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Als het niet anders kan, moet je ervoor zorgen dat je heldere afspraken maakt over merken, types, materialen, kwaliteit en uitvoering. Dit voorkomt onverwacht hoge rekeningen.


4. Eenheidsprijzen

Werk met eenheidsprijzen wanneer het nog niet helemaal duidelijk is hoeveel werk jouw verbouwing zal zijn. Je legt dan vast hoeveel je bijvoorbeeld betaalt per m² metselwerk, het uurloon van een stukadoor of de prijs van een aangelegd stopcontact.


5. Wie doet wat?

Kies je ervoor om een deel van de verbouwing zelf te doen, of hier zelf iemand voor in te huren? Overleg dit dan altijd met je aannemer. Zet alles wat je hierover afspreekt ook op papier. Het liefst zo gedetailleerd mogelijk.