Vaatwasser

Zingen tijdens de afwas schijnt te helpen, maar welk gezin heeft tegenwoordig niet liever een geruisloos apparaat dat de klus klaart? De nieuwste modellen nemen je nog meer werk uit handen, zijn zuinig en doeltreffend.


Vaatwasser trends

Trends op vaatwasgebied volgen elkaar snel op. Blijkbaar is er nog veel te verbeteren. Fabrikanten spelen in op de wensen van de gebruiker. De vraag naar korte programma’s (handig tijdens feestjes) is bijvoorbeeld groot. Nu zijn er apparaten die ook efficient een ‘halve lading’ schoonmaken of een twee keer zo snel programma hebben.

Helemaal luxe zijn de vaatwassers met sensor die zelf de vuilheidsfactor bepalen en daarvoor zelf een passend programma laten draaien. Capaciteiten als hoge temperaturen, extra spoeldruk, lange duur en groot waterverbruik worden zo niet onnodig aangesproken. Niet voor niets moeten vaatwassers tegenwoordig ook een energielabel dragen.

Behalve programma’s op maat moet de vaatwasser van nu aan meer eisen voldoen. Om een idee te krijgen: de moderne apparaten zijn ook steeds discreter. Het geluid beperkt zich tot 60 decibel. De indeling is flexibel. Rekken kunnen worden aangepast of weggehaald, sommige vaatwassers hebben wel drie ‘stapelniveaus’ plus een bestek-rek.

Er zijn zelfs modellen waarvan de bovenste sproeiarm verwijderd kan worden. Zelfreinigende filters recyclen water en ook de eetrestjes hoef je er niet meer uit te peuteren. Op een duidelijk display stel je de timer in, zodat de automaat vanzelf gaat draaien als je onder zeil bent.


Voordelige vaatwasser

Met de modellen van Zanussi bespaart je veel tijd en water. Hij is uitgerust met start-uitstel, zodat de vaat ook 6 of 9 uur later wordt gedaan in bijvoorbeeld de daluren. Met een kort programma en een intensief programma waar bij een temperatuur van 70º C ook het meest vieze vuil wordt verwijderd. Prijs: € 469,-.


Intelligent

Bij Neff denken ze nog verder: het tekstdisplay en de nieuwe bediening via TouchControl verhogen het gemak. De functie Auto 3in1 zorgt ervoor dat het afwasprogramma automatisch wordt aangepast als er gecombineerde reinigingstabletten worden gebruikt voor snelle droging en meer glans. De kracht van de sproeistralen varieert en met de VarioSpeed-functie beslis je zelf hoe snel de vaat wordt gedaan.

 

Drogen

Voor een perfect en droog resultaat is het droogsysteem van groot belang. Het heeft bijvoorbeeld een grote invloed op de zuinigheid van het apparaat. Traditioneel drogen gebeurt via de verwarmingselementen zodat de hele machine droog wordt. Herkenbaar aan de grote hoeveelheid stoom die eruit komt bij het openen van de deur en de gloeiend hete kopjes en borden!

Drogen door condentie met een warmtewisselaar werkt volgens hetzelfde systeem, maar de machine zuigt de stoom op. Daarna blaast er frisse lucht in, zodat je je vingers niet verbrandt tijdens het uitruimen.

Licht in de duisternis

Door al het technische geweld en bedieningsgemak zou je bijna het praktische vernuft van verlichting in de vaatwasser vergeten. Gaggenau dacht eraan.

De modellen hebben ingebouwd licht, zodat je ook achterin het apparaat ziet hoe de vaat erbij staat. Verder: automatische programma’s, energiezuinig, en hygienisch wassen en drogen en een display aan buitenzijde.