Van bed tot nachtkastje

Bij het inrichten van je slaapkamer zijn veel keuzes te maken. Gebruik je de slaapkamer alleen om te slapen? Of lees je er regelmatig een boek, werk je nog wat op je laptop, kijk je tv en breng je er lange zondagochtenden door? Alles over meubels in de slaapkamer.

Slaapkamermeubel nr 1: het bed

Afhankelijk van je stijl neemt je bed meer of minder ruimte in. Een groot romantisch hemelbed in je slaapkamer heeft nu eenmaal meer impact op de indeling dan een lage Japanse futon. Zorg in elk geval voor (minimaal) een halve meter loopruimte om het bed.

Denk ook goed na hoe je je bed gebruikt: lees je er regelmatig een boek of kijk je tv, dan is een achterwand om tegenaan te zitten erg fijn. Een verstelbare bodem is dan natuurlijk helemaal ideaal, ook voor je ontbijtje op bed.

De laatste tijd zijn de bedhoogten aan het veranderen. Standaard zijn de bedden namelijk zo’n 40 centimeter hoog. Eigenlijk helemaal geen handige hoogte; het stapt veel prettiger in bed als ie wat hoger is, bovendien kun je dan onder bed veel meer spullen kwijt.
 

 

Rond matras van Hastens, boxspring van Carpe Diem en een klassiek stalen bed van Sleepy.

Tip: Een matras dat iets boven de bedrand uitsteekt is stukken makkelijker opmaken. Het scheelt waarschijnlijk ook heel wat zere schenen.


Kasten in je slaapkamer

Veel mensen zijn gewend om hun kledingkast in de slaapkamer te plaatsen. Toch is dit niet de enige optie: misschien is er in huis voldoende ruimte voor een heuse ‘walk-in closet’ waardoor meer ruimte ontstaat voor andere items.

Wanneer je veel leest in bed is een boekenkast leuk om in de buurt te hebben. Kijk je veel tv, dan is een lage kast waar de tv op kan weer wenselijk. Denk ook aan een hoge tafel die je met wieltjes over het bed heen schuift. Maar let op: je moet ook je dvd’s en (audio)apparatuur nog kwijt. En hou altijd wat ruimte vrij voor je beddengoed.

Tip: Een schuifdeur in je kledingkast scheelt zeeën van loopruimte!

Nachtkastjes

In elke slaapkamer vind je minstens 1 wekker. Wanneer jij en je partner op andere tijden de deur uit moeten naar het werk is het handig om 2 wekkers te hebben, één voor iedere zijde van het bed.

Meestal heb je ook een leeslampje nodig, een plek voor je boeken of ruimte voor de sieraden die je ’s nachts afdoet. Een nachtkastje of plankje naast het bed is bijna onvermijdelijk.

Heb je weinig ruimte? Misschien kun je de ruimte aan de achterkant van het bed benutten. Met handige opbergzakken heb je gelijk alles netjes uit het zicht weggewerkt.

Tip: Laat je leeslampje vanuit het midden schijnen, dan heeft je partner er geen last van.