Veranda, dakoverstek of aanbouw: altijd genieten van je tuin

Om elke dag van het jaar lekker van het buitenleven te kunnen genieten, is een veranda, dakoverstek of aanbouw een ideale uitkomst. De simpelste oplossing is om van hout een mooie veranda te timmeren. Net als Remke. Maar je kunt het natuurlijk nog veel spectaculairder aanpakken. Bob Ronday vertelt je graag meer over de verschillende mogelijkheden om buiten naar binnen te halen.

Fotografie: Chiel de Nooyer

Veranda

We kennen allemaal de mooie romantische veranda, zoals je hem in films ziet. “Tegenwoordig zijn er veel strakkere en modernere varianten.” Volgens architect Bob Ronday.“ De ultieme manier om je tuin bij je woonkamer te betrekken is om je huis als het ware rondom je veranda te bouwen. Trek vervolgens de vloer van je woonkamer door naar de veranda, maak gebruik van harmonicadeuren en je huis is ineens tientallen vierkante meters ruimer. Heb je een tuin op het noorden? Kies er dan voor om vrijstaand (los) achter in je tuin een veranda te bouwen. Zo pik je toch nog de zonnestralen mee. Want je veranda ligt dan ineens op het zuiden.”  


Aanbouw

Als het om een complete aanbouw gaat, kun je ook op creatieve manieren je tuin  meer bij je woonkamer of keuken betrekken. “Optisch is het ontzettend mooi om bijvoorbeeld je keuken door te laten lopen naar buiten. Natuurlijk zit er een raam tussen, maar je blikveld wordt zo de diepte ingetrokken. Bovendien gebruik je de keuken in je tuin ’s zomers om lekkere hapjes op te maken.” Een aanbouw verfraai je met een mooi dakraam, zo valt er natuurlijk licht in je leefruimte.  

 

 

Dakoverstek

Een andere manier om als het miezert buiten toch droog te zitten, is een dakoverstek. “Je verlengt dan bijvoorbeeld het dak boven je keuken of woonkamer een stuk. Zo heb je een overdekte strook langs de geven van je woning waar je op een stoel of bank toch van het zonnetje kunt genieten. Ook al is het misschien niet heel erg warm.”

Fotografie: Chiel de Nooyer