iStock_000013254943XSmall

Verf, kwasten en trends

Geef je huis eens een totaal andere look. We vertellen je graag welke kwasten je nodig hebt en wat de nieuwste trends zijn.


Verf en voorstrijk

Een muurtje verven is op zich best simpel, maar welke verf kies je? Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende soorten: van latex tot acrylaat.

  • Veegvast: deze muurverf wordt bijna niet meer gebruikt. Het is een goedkope soort poederverf
  • Latex: verdun je makkelijk met water en is handig in gebruik. Let wel op, want goedkopere latex dekt vaak minder goed. De duurdere merken verkleuren niet en hebben een betere dekkracht
  • Acrylaat muurve rf: ademt en laat eventueel vocht door. Erg geschikt dus voor in je keuken of badkamer
  • Epoxy: architecten adviseren epoxyverf nog wel eens voor vochtige ruimtes. Door de dichtheid van de verf hebben bacteriën geen kans

Voordat je begint met verven, is het soms verstandig om de muur te behandelen met voorstrijk. Dit spul zorgt ervoor dat je muurverf straks beter dekt en hecht. Voor elke ondergrond is er wel een voorstrijk verkrijgbaar:

  • Poederige ondergrond (kalkmuur)
  • Zuigende ondergrond (bijvoorbeeld beton)
  • Doorslaande ondergrond (denk aan een muur met vochtplekken)
  • Ondergrond met schimmel


Tip: Verf eerst een stukje langs de randen met een kwast. Vanuit daar ga je met de roller aan de slag. Werk altijd nat in nat, dat voorkomt lelijke strepen. Zet een baan verf, werk deze in de breedte uit en rol vervolgens verder van boven naar beneden. Ga weer verder met de randen en begin weer met rollen. Doe nooit eerst alle randen, die blijf je zien.

Kwast voor hier, kwast voor daar

Om je muren mooi te krijgen, kun je rollers en kwasten gebruiken. Maar welke is nu waarvoor?


Structuurroller

Werk je met structuurverf, gebruik dan een vachtroller of blokkwast. Daarna verspreid je de verf met de structuurroller.


Zachte roller

Aan de prijzige kant, maar ze zorgen wel voor het mooiste resultaat.


Vachtroller

Deze roller is ideaal om je plafond mee te schilderen.

 

 

 

Blokkwast

Deze kwast gebruik je voor grote oppervlakken. Soms is een vachtroller trouwens wel wat handiger.

Ronde kwasten

Hiermee verf je kozijnen of de zijkanten van je ramen en deuren.

Ovale kwasten

Gebruik deze om grote oppervlakken met hoog- of zijdeglans verf te schilderen.

Bokkenpoot

Ideaal voor de lastige hoekjes.

Radiatorkwast

Handig om de muur achter je radiator mee te schilderen.

Tip: Maak je verfrollers meteen schoon als je klaar bent, dan kun je ze nog een keer gebruiken. Om je kwasten na gebruik nog lang goed te houden, maak je ze schoon met terpentine. Vervolgens bewaar je ze in een pot met gekookte lijnolie, met de haren helemaal ondergedompeld.


Alle verftrends op een rijtje

In bijna elke doe-het-zelf winkel kun je zowat alle verfkleuren van de regenboog laten mengen. Wil je een verrassend effect, dan zijn de volgende verfsoorten misschien wel iets voor je:


Metallic

Hou je van wat glitter en glamour in je woning, dan is metallic muurverf misschien de uitkomst. De kleine metallicdeeltjes maken van je wand een echte eyecatcher. Kies zelf je kleur, de mengmachine maakt het.


Schoolbordverf

Maak van je muur een tekenpalet. Plak een vierkant of rechthoek af op de wand van de kinderkamer en kleur deze met een schuimroller en schoolbordverf in. Ook leuk voor in de keuken, om je boodschappenlijstje op te schrijven.


Magneetverf

De kleine ijzerdeeltjes zorgen ervoor dat je met magneetjes van alles aan je muur kunt hangen. Idee: verf een muur in de wc met magneetverf en hang er leuke ansichtkaarten op.


Glitterverf

Tegenwoordig is er zelfs verf verkrijgbaar met glitters (goud, zilver, brons of parelmoer). Geweldig voor op een meisjeskamer, maar ook voor die grote muur achter je bank of eettafel.