Vergunningen: serre, aanbouw, veranda of dakterras

Je hebt wilde plannen met je huis. Je wilt een stukje aanbouwen, een veranda maken of eindelijk je dakterras in gebruik nemen. Maar heb je eigenlijk een vergunning van de gemeente nodig of kun je meteen beginnen met boren en zagen? Moviq vertelt je meer over de praktische zaken waar je aan moet denken als je je huis wilt verrijken met een mooie serre of aanbouw.


Een stukje aanbouwen

Wil je je tuin meer bij je woonkamer of keuken betrekken, dan is een mooie aanbouw of veranda de perfecte optie. Al mag je in Nederland niet zomaar beginnen met bouwen. Laat de spijkers en planken nog maar even in de schuur liggen. In Nederland moet je voldoen aan veel regeltjes en afspraken. Soms valt het mee en mag je zonder omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) aan de slag. Maar ga je de hoogte in of ben je van plan je woning aan de voorkant uit te breiden, dan moet je een vergunning aanvragen.


Wanneer heb ik een vergunning nodig?

Als je aanbouw, serre of veranda aan de volgende voorwaarden voldoet, heb je geen omgevingsvergunning nodig:

1. Binnen de 2,5 meter zone (diepte van de uitbouw) is de hoogte:

  • Maximaal 4 meter
  • Maximaal 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping van je huis en sowieso niet hoger dan het hoofdgebouw waar je tegenaan bouwt

2. Buiten de 2,5 meter zone

  • De hoogte is maximaal 3 meter
  • De totale vergunningvrije oppervlakte van (nieuwe en bestaande) bouwwerken buiten de 2,5 meter zone is nietmeer dan 30m2
  • De strook binnen 1 meter van het erf van je buren mag voor maximaal 10m2 bebouwd worden
  • Het bouwwerk mag je alleen gebruiken voor ondergeschikt gebruik. Denk aan garage, bijkeuken of fietsenberging. Je mag er dus niet in wonen of slapen

3. De afstand tussen het bouwwerk en het openbaar toegankelijke gebied is minimaalmeter. Dit geldt alleen als er welstandseisen zijn voor je locatie. Hierover kan de gemeente je nog meer vertellen.

4. Het bouwwerk mag geen dakterras of balkon hebben.

5. Je mag niet je zij- en achtererf niet voor meer dan de helft bebouwen.

6. Je mag je nieuwe bouwwerk niet bij een woonwagen, tijdelijk hoofdgebouw of recreatiewoning bouwen.

7. Je mag niets aan een monument bouwen of een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

 

Vergunningen

Waar vraag ik een vergunning aan?

Voldoe je niet aan alle voorwaarden voor vergunningvrij bouwen, dan krijg je te maken met het bestemmingsplan. Je kunt bij je eigen gemeente terecht voor meer informatie over de omgevingsvergunning en de aanvraagprocedure. Grofweg ziet de procedure er als volgt uit:

1. Je dient een aanvraag in.

2. Ontbreekt er nog het een en ander, dan laat de gemeente je dit schriftelijk weten.

3. De gemeente beoordeelt je aanvraag op basis van de planologische regels uit het bestemmingsplan, de stedenbouwkundige voorschriften en de criteria uit de welstandsnota. Verder toetst de gemeente je plan aan de technische eisen uit het Bouwbesluit (brandveiligheid etc.)

4. De gemeente laat je binnen acht weken weten of je wel of geen omgevingsvergunning krijgt.

5. Heb je de vergunning binnen, dan kun je beginnen met bouwen.