verhuizen_huisdieren-poes-in-doos_0804

Verhuizen met dieren

Verhuizen betekent eigenlijk maar één ding: stress! En niet alleen voor mensen, ook onze huisdieren kunnen er last van hebben. Ze kunnen aardig van slag raken van alle veranderingen en hectiek om hen heen.

Laat je verhuizing over aan professionals, dan weet je zeker dat je dierbare spullen in goede handen zijn.


Voor de verhuizing

Verhuizen is geen probleem bij konijnen, hamsters en ratjes. Zolang hun eigen ‘huisje’ meeverhuist vinden ze het allemaal wel best. Maar je hond of kat moet behalve het vertrouwde huis, ook zijn vertrouwde plekje buitenshuis missen. Dit vergt wel wat extra aandacht. En ook bij het verhuizen van je vissen komt heel wat kijken!


Kat en hond

Voorafgaand aan een verhuizing is je huis vaak een grote troep vol ingepakte dozen, koffers en tassen. Vooral katten hebben een sensor voor dit soort onrust. Je doet er daarom goed aan om je beestje in een aparte, afgesloten kamer te zetten met de vertrouwde spullen als de kattenbak, het etens- en drinkbakje en een mandje om zich in terug te trekken. Zet als het even kan ook de reismand (als je die hebt) vast in de buurt, dan kan de kat eraan wennen. Honden zijn iets minder gevoelig voor stress, maar probeer het uitgaansritme aan te houden dat je hond gewend is.


Angst voor weglopende huisdieren?

Het is ook handig om je hond of kat een kokertje om te doen met het oude adres, nieuwe adres en je mobiele telefoonummer. Als je hun gegevens hebt laten registreren, pas deze dan tijdig aan: chipgegevens, paspoort, stamboompapieren, adresgegevens bij de dierenarts en eventueel een nieuwe dierenarts regelen. En voer ze voor vertrek zo min mogelijk; ook dieren kunnen last krijgen van reisziekte...

Tip: Zoek een logeeradres voor kat of hond tijdens de verhuizing.


Vissen

Eenmaal in het nieuwe huis installeer je je aquarium weer met de filters en zuurstfipompjes. In de kom plaats je de plantjes weer terug en die vul je bij met het water wat je mee hebt genomen uit de oude kom of met water dat op kamertemperatuur is.

Voor aquaria is er een speciaal systeem om de vissen te laten wennen aan hun nieuwe plekje en het nieuwe water. Met een klein pompje kun je er voor zorgen dat het water in het aquarium en het water in de verhuisbak goed circuleert. Na een week kun je ze in het aquarium overhevelen.

Vissen

Vissen zijn redelijk (over)gevoelig voor verandering, vooral als het op hun zwemwater aankomt. Door de verhuisstress zijn ze bovendien extra vatbaar voor ziekten. Neem geruime tijd van tevoren een aantal voorbereidingen:

  • Vissen produceren in tijden van stress meer ontlasting. Het is dus aan te raden om je vissen 1 tot 2 dagen voor de verhuizing niet meer te voeren. Ze kunnen wel even zonder voedsel en zo voorkom je dat ze de kom in korte tijd vervuilen.
  • Op de dag van de verhuizing doe je, als je een aquarium hebt, de filters en andere voorzieningen zoals het zuurstofpompje in een grote emmer. De waterplantjes kun je het beste in zakjes met een klein beetje water en lucht verhuizen.
  • Verhuis je vissen in een kom of aquarium. Je kunt een gedeelte van het water eruit halen, maar het is wel handig dit in een emmer mee te nemen naar het nieuwe huis. Zo krijgen je vissen eenmaal in het nieuwe huis aangekomen hun oude water, op de voor hen fijne temperatuur weer terug.
  • Heb je een groot aquarium, verhuis de vissen dan in een donkere bak met (zo veel mogelijk) water uit het aquarium.


Tijdens het verhuizen

De dozen staan in de vrachtwagen. Je hebt de deur van je oude huis achter je dicht gedaan. Voortaan wonen jullie in de nieuwe woning. Hoe pak je dit laatste onderdeel van het verhuizen aan met de huisdieren?


Kat en hond

De gouden regel is: verhuis je hond als laatste, zodat hij niet alleen in het nieuwe huis hoeft rond te banjeren. De hond loopt zo ook de verhuizers niet voor de voeten. Om je hond zich sneller thuis te laten voelen in het nieuwe huis, kun je zijn etens- en drinkbakje en mand vast klaarzetten. Neem hem mee naar de verschillende vertrekken, de tuin en de buurt om hem rustig te laten wennen.

Houd hem bij het uitlaten wel aangelijnd! Je weet namelijk niet of er (agressieve) honden er in de buurt rondlopen en als je hond wegrent, is in het begin de kans klein dat hij het huis weer alleen terugvindt.

De als-laatste-verhuizenregel gaat natuurlijk ook op voor je kat, zodat alle verhuishysterie zoveel mogelijk langs de kat heengaat. Laat je kat in het nieuwe huis even wennen in de reismand, maar zet het deurtje open zodat je kat eruit kan als-ie eraan toe is.

Probeer je kat een week of 4 binnen te houden. Deze tijd is nodig om te wennen aan de nieuwe geuren en om het huis feilloos terug te kunnen vinden als ze de straat op gaat. In het begin kun je hem of haar wel alvast in de tuin laten, maar blijf er zelf bij (en lijn je kat eventueel aan), zodat ze op hun gemak hun nieuwe territorium kunnen verkennen. Negeer schrikreacties. Je kat kan dit namelijk opvatten als ‘beloning’ en zich zo schrikachtig blijven gedragen.