verhuizen_kind-familie_0801

Verhuizen met kinderen

Wanneer je als ouder aan je kind vertelt dat het gezin gaat verhuizen, heb je vaak al een lange periode van twijfelen, nadenken en zoeken achter de rug. Wat voor jou niet meer nieuw is, komt bij je kind als een donderslag bij heldere hemel. Een aantal tips om het makkelijker te maken voor je kinderen.

Een professioneel verhuisbedrijf neemt je een hoop zorg uit handen, en is vaak minder duur dan je verwacht.
 

Tips om het je kind makkelijker te maken

Voor een kind is de wereld veel kleiner. Bij een verhuizing gaan ze weg uit een vertrouwde omgeving en weg van iedereen die ze kennen. Ze zullen afscheid moeten nemen van hun vriendjes in de straat, bij de sportvereniging en (muziek)school en moeten hun leventje helemaal opnieuw beginnen. Daar kan geen mooiere kamer tegenop, ook al mogen ze die zelf uitzoeken in het nieuwe huis.

Wandel nog eens samen door die oude vertrouwde buurt en bedenk wat je kind zal missen uit de omgeving? Ga vervolgens bekijken wat daarvoor in de nieuwe buurt in de plaats komt; bekijk de dieren op de kinderboerderij, het park, de speelplekken in de buurt, de bibliotheek en natuurlijk de nieuwe school en verenigingen. Verken samen de route die je kind naar de nieuwe school gaat lopen. Misschien kan je kind er zelfs wel een dagje kennismaken!

Pak ook een aantal verhuisdozen in met een speciaal etiket voor zijn of haar kamer of maak samen met je kind een tekening van de nieuwe slaapkamer. Niks is spannender dan mee mogen beslissen over de inrichting van je kamer.

 

 

 

Goed plannen

Voor kinderopvang zijn soms griezelig lange wachtlijsten. Ook scholen hebben maar beperkt plaats. Meld je dus ruim voor de verhuizing aan, zodat je straks niet met je gezin in een gat valt. Niks ergers dan alle andere kinderen naar school te zien gaan en zelf alleen op het speelveldje achter te blijven!


Afscheid nemen

Afscheid nemen van de oude school en klasgenootjes is een must. Maar het is ook leuk om iets meer te doen. Ga bijvoorbeeld een hele dag foto´s maken van de oude buurt en alle vriendjes. Of maak samen mooie kaartjes met het nieuwe adres (inclusief een e-mailadres!) om uit te delen. Eigenlijk is het dus vooral belangrijk dat je kind extra tijd krijgt om aan het idee te wennen. Laat ze bijvoorbeeld wat mee nemen van het oude huis. Een plantje uit de tuin dat in een klein ritueeltje in de nieuwe tuin wordt geplant, het naambordje van het oude huis dat op de nieuwe deur wordt geschroefd of bijvoorbeeld het basketbalnet dat op schoot mee mag in de auto...


De verhuisdag

Kinderen kunnen weinig doen op de dag van de verhuizing; verhuizers of vrienden lopen heen en weer met spullen en dozen en vaak slaat de verveling al snel toe. Zorg er van tevoren voor dat je kind een aantal spulletjes naar de kinderkamer kan brengen, maar laat ze op de verhuisdag bij familie of vrienden een leuke dag beleven.