Vintage woonstijl

De vintage woonstijl kenmerkt zich door retro-elementen uit allerlei jaren. De stijl is rustig, open en pretentieloos, en dat is best grappig, omdat de jaren 50 en 60 ware juweeltjes hebben voortgebracht. De vintage woonstijl bestaat dus uit: eerlijke vormen, die het best uitkomen als ze daar de ruimte voor krijgen.

Vintage woonstijl met geschiedenis

Omdat spullen in een vintage interieur een historie hebben, creëer je als het ware een persoonlijk verhaal. Hout speelt een hoofdrol, maar niet per sé op de vloer – een gietvloer kan prima, of grote tegels van natuursteen. Warme houtsoorten zijn in hun element: waar bij de funky woonstijl de kleurpatronen in het oog springen, legt hier de houtstructuur van een kastje of tafel gevoel in de ruimte. Of het stalen raster van een draadstoel, zoals de populaire Wire Mesh chairs van Charles en Ray Eames.

Ambachtelijk

De stijl sluit aan bij de huidige trend naar het ambachtelijke, waarin nieuwe ontwerpen worden gemaakt, gestoeld op oude technieken en materialen. Een wollen poef, een vilten stoel, een lamp van touw, gekantkloste lampenkappen, handbeschilderde borden (voor aan de muur?) – tal van persoonlijke accenten die het interieur verrijken. De ruimte is minder ‘druk’ dan de pure retro-stijl, met een puurder palet aan kleuren – veel bruin en wit, met een of meerdere accentkleuren.


Wil je het kalm en natuurlijk houden, combineer dan met groen. Mosgroen of olijf, maar ook grasgroen kan verrassend goed uitkomen. Liever een andere kleur? Rood, grijs, blauw of zwart, of – nu helemaal terug – geel passen goed in deze stijl. Kies bijvoorbeeld voor een gele glazen lampenkap boven een houten tafel, of een roodgeblokte plaid over de bank. Maak het niet te bont, dan vallen de meubels weg en wordt het een allegaartje. Beter één of twee Moorse poefjes dan de gehele souk in je woonkamer halen.  

 

Scandinavisch design

Vintage meubels kunnen uit meerdere tijdsperioden komen, maar met name ontwerpen uit de jaren 50 en 60 zijn nog steeds geliefd om hun vakwerk en subtiele detaillering. Veel meubels uit deze tijdsperiode komen uit Scandinavië. Maar ook als je geen verzamelaar bent, kun je binnen deze stijl een heel eind komen. Kijk eens bij de kringloopwinkel, of misschien heeft een familielid nog een ondergewaardeerd kastje staan.

Sloophouten meubels maken een verrassende toevoeging in dit interieur. De vintage woonstijl laat zich verder goed aanvullen met meubels van rotan of bamboe. Voor houvast bij het inkleuren van je woning speel je op safe door te zoeken naar patronen en kleuren uit het Hoge Noorden. Denk daarbij aan ijsblauwe stoffen met sterren of ruiten, of rood-zwarte prints. Een (hoogpolig) vloerkleed voegt warmte en contrast toe.  

Tip: Bekleed (een stuk van) een wand met behang met een houtnerfstructuur voor meer warmte in huis. Een kleine ingreep met een verrassend resultaat.


Folklore

Een leuk uitstapje is om vintage meubels aan te vullen met bohémien en folklore (plaids bijvoorbeeld) of opvallende motieven (kussens, kleed, behang of patroon op kastje). Textielprints van het Finse Marimekko zijn klassieke hits. Denk ook eens aan spullen (stoffen, tegels, kleden, lampen, accessoires) uit Noord-Afrika en Zuid-Europa. Door het tijdloze en tegelijk eigenzinnige karakter van de vintage woonstijl kan je er goed je eigen identiteit in kwijt. Hoe je het verder ook invult, het moge duidelijk zijn dat deze woonstijl geen cleane woonruimte oplevert. In tegendeel, je hebt gelijk het gevoel dat de woning al jaren bewoond wordt.  

Tip: Vintage meubels vormen een spannende combinatie met folklore. Ben je een rasverzamelaar, of omring je jezelf graag met spullen uit den vreemde, dan past deze stijl goed bij jou. Haal de wereld in je huis!