Voorjaarsbloeiers

Het voorjaar vraagt om bloeiende tuinplanten. Na de donkere dagen knap je op van het opkomende groen en als je ook nog wat kleuren ziet, dan komt het voorjaar echt in zicht. De akelei is een echte voorjaarsbloeier en ideaal om in je tuin te hebben.


Onderhoud bloemen

De akelei heeft graag humusrijke grond en een niet te droge plaats in de halfschaduw. Als je hem eenmaal hebt aangeplant, houd je hem over het algemeen makkelijk binnen de grenzen van je tuin. Echt oud wordt de plant niet, tussen de twee tot vijf jaar. Wel is hij winterhard en zaait zichzelf makkelijk uit. Hij heeft ook graag ruimte.

Ruime keuze

In de zomer moet je erop letten dat hij niet wordt overwoekerd door andere planten. Er zijn verschillende soorten op de markt en ook wat kleuren betreft heb je keus genoeg. Vooral in informele tuinen komt de plant goed tot zijn recht, maar ook in andere tuinen kun je hem als kleuraccent uitstekend gebruiken. Haal snel wat plantjes bij je tuincentrum. Ze zijn er al vanaf € 1,25.

Randjesbloem

Een border inrichten is ieder jaar weer één van de leukste tuinwerkjes. Het allerleukste is het uitzoeken van de beplanting. Naast de grotere struiken en heesters heb je vooraan in je border laagblijvers nodig, die liefst vroeg bloeien. Zo heeft je tuin na de winterperiode al snel een bloemrijk aanzicht. Heel geschikt als borderplant is de Arabis. De Arabis is een lage vaste rotsplant die vele volksnamen heeft gekregen, zoals Randjesbloem, Rijstebrijplant en Begijntjes. Het zijn vaste planten, die ieder jaar terugkomen. Ze zijn niet alleen schitterend, maar bloeien ook vroeg. Je kunt ze niet alleen gebruiken in de borderrand, maar ook in rotstuinen, tussen stenen of hangend over lage muurtjes. Een veelzijdige plant!


Bollenwijsheid

Bij de aanleg van een tuin denk je vaak te laat aan een mooie plek voor bloembollen. Jammer, want het eerste plezier in het voorjaar krijg je toch van het opschieten van de bloembollen. Voor je in een warenhuis een kleurig pakketje bloembollen aanschaft is het zaak om eens even te bekijken of er een mooie plek voor te vinden is. De meeste bollen willen een zonnige plek, maar er zijn ook soorten die het in halfschaduw goed doen.


Schets

Het beste is om een schets van je tuin te maken. Je kunt dan niet alleen bekijken waar er nog een mooie plek voor bloembollen is, maar je kunt die plekken meteen markeren. In de zomer wanneer het loof is afgestorven, weet je zo nog precies waar de overblijvers staan. Je voorkomt daarmee dat ze beschadigd worden omdat je op de opengevallen plek iets anders aanplant. Markeer je de plek in de tuin ook nog met stokjes, dan kan het helemaal niet mis gaan.


Hoogte

Om bloemenpracht in het voorjaar ook te zien is het belangrijk dat ze boven andere beplanting uitkomen en dat lange tulpen niet voor de kortere staan. Dan gaat het hele effect verloren. Krokussen of sneeuwklokjes worden al snel aan het oog onttrokken. Daar moet je dus echt een goede plek voor vinden. Meestal wordt op de verpakking aangegeven hoe hoog de bloemen worden, zodat je een mooie indeling kunt maken.


Afstand

Om een mooi effect te krijgen is het zaak om de bollen zo dicht mogelijk bij elkaar te zetten, zodat ze een groep vormen. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de plantafstand die aangegeven wordt op de verpakking, maar zet ze zeker niet verder uit elkaar.

 

Bloeitijd

Let op de bloeitijd. Als je een beetje tactisch te werk gaat, kun je vanaf eind januari tot ver in maart een aaneenschakeling van bloeiende bolgewassen in je tuin te zien krijgen. Vooral met tulpen heb je wat dat betreft veel mogelijkheden. Let er ook goed op dat kleuren die bij elkaar passen tegelijkertijd bloeien.


Bollen planten in recordtijd

In het voorjaar kun je weer genieten van je tuin, maar nu is het even doorzetten om de bollen er op tijd in te krijgen. Wil je in recordtijd een stel bollen op precies de juiste diepte planten? Dan is deze bollenplanter een onmisbaar stuk gereedschap.

Op de verpakking van de bollen staat meestal aangegeven hoe diep je ze moet planten. Wil je de bol goed tot ontwikkeling krijgen, hou je dan aan die diepte. Zo komt de bloem op de gewenste tijd tevoorschijn.
 

Hele jaar bloemen

De bollenplanter werkt lekker snel. Je stelt hem af op de gewenste diepte, plaatst hem in de grond en je plantgat is klaar. Als de bol is geplaatst druk je op de knop van het handvat, zodat de aarde weer terugvalt in het gat. Makkelijker kan niet. Met de bollenplanter kun je tot 15 cm diepte aanplanten. Het apparaat is ook geschikt voor vaste planten. Je hebt er dus het hele jaar plezier van. Je vindt deze bollenplanter bij je tuinzaak, maar je kunt hem voor € 4,97 ook online bestellen. 


Kamperfoelie: weg met hinderlijke geuren

Wil je geen geuroverlast van je afvalcontainer, plant dan een sterk geurende kamperfoeliestruik in de buurt van je de bak. Vooral de Lonicera Japonica cultivars is hiervoor erg geschikt. Deze geurt niet alleen sterk, maar houdt ook heel lang blad. Als je hem om wat palen heenleidt, kun je er zelfs een kleine bloemenschutting mee creëren, zodat de container ook nog aan het oog wordt onttrokken.ToiletMet een kamperfoelieplant onder je wc-raam heb je een blijvende toilet-verfrisser. Een kamperfoelieplant heeft graag zon, maar de wortels hebben weer graag schaduw. Plant een kleine struik of bodembedekker in de buurt, dan blijft hij in prima conditie. De bessen zijn giftig en echt onsmakelijk. Deze struiken heb je al vanaf € 5,- bij je tuincentrum. Woon je in de omgeving van Prinsenbeek, kijk dan eens bij Tuincentrum Schalk.  


Kleurige begonia

Wil je al vroeg in het seizoen een beetje kleur in je tuin? Vanaf mei/juni kun je de begonia’s in de tuin zetten. Eind juni komen ze al tot bloei. Je kunt kiezen uit allerlei frisse kleuren, waaronder wit, rood en geel.

De Begonia semperflorens bloeit met heel veel kleine bloemen. Het is een eenjarige tuinplant met decoratief blad. Je tuin ziet er echt fris uit. Als je er tijdig bij bent, kun je door stekken en zaaien meer planten krijgen. Zo niet, dan verdort de plant aan het eind van het seizoen. 

 

Voorjaar als de prunus bloeit

Een van de meest bekende voorjaarsbloeiers is de prunus. Als je de roze of witte bloemen ziet verschijnen aan de prunusboom, nog voor het groen is uitgekomen, dan voel je dat het voorjaar is. De twee bekendste prunussoorten zijn de sleedoorn (Prunus spinosa) en de kerspruim (Prunus cerasifera). De sleedoorn bloeit al in maart en heeft witte bloemetjes. Van de bessen die later in het jaar verschijnen, wordt wel wijn gemaakt. De kerspruim bloeit wat later en vertoont een schitterende roze pracht. De kerspruim kun je overigens ook krijgen met roodachtig blad.

Wild in Limburg: de orchidee

Het heeft gewoon geen zin om zomaar een wilde orchidee te kopen voor in je tuin. Orchideeën leven namelijk alleen samen met bepaalde schimmels in de grond. Zit die schimmel niet in je bodem? Dan groeit de wilde orchidee niet in je tuin. Zit die schimmel er wel, dan komt de bloem vanzelf. Je hoeft er niet eens voor te zaaien.

De wilde orchidee bloeit het mooist in de eerste weken van juni. In Nederland maak je de meeste kans op goede orchideeën-grond in Limburg op plekken waar zich weinig voedingsstoffen in de grond bevinden en waar vooral veel kalk zit.

De orchidee spreekt vanwege de opvallende vorm tot de verbeelding. Heb je orchideeën in huis, houd ze dan ver uit de buurt van schalen met fruit. Daar kunnen ze slecht tegen. Per plant kost een orchidee al snel € 15,-, afhankelijk van de soort.