Wat doet de notaris?

Als je een huis gaat kopen, kun je niet om de man in driedelig grijs heen: de notaris. Maar wat is eigenlijk zijn rol in het hele koopproces? Welke zaken moeten door een notaris verzorgd worden? En wat kun (en mag) je zelf regelen?


Wat doet de notaris?

Een notaris is een gespecialiseerde jurist op onder andere het gebied van onroerend goed. Je kunt geen huis kopen zonder de tussenkomst van een notaris. Dit is wettelijk verplicht. Kort gezegd zorgt de notaris ervoor dat de feitelijke koop volgens de regels verloopt. Hij stelt in ieder geval de leveringsakte voor je op. Deze tekenen jij en de verkoper in zijn aanwezigheid; dit is het 'passeren' van de akte. Je eventuele hypotheekakte wordt ook door de notaris gemaakt.

Verder zorgt de notaris voor de inschrijving in de openbare registers, zoals het Kadaster. En hij voert het onderzoek uit dat hiervoor nodig is. Ook de financiële afwikkeling gaat via de notaris. Jij stort als koper de koopsom op de zogenaamde derdengeldenrekening van de notaris. Als alles in orde is, zorgt hij ervoor dat het geld uiteindelijk op de rekening van de verkoper terecht komt.


Wat kan zonder notaris?

Je kunt de notaris al inschakelen bij het opstellen van de voorlopige koopovereenkomst, maar dit hoeft niet. Er is namelijk helemaal niets op tegen om een standaardmodel koopovereenkomst te gebruiken. Let er hierbij wel op dat je een duidelijke afspraak met de verkoper maakt over het moment waarop de wettelijke bedenktijd van 3 dagen ingaat.

Wil je de koop aangaan onder bepaalde ontbindende voorwaarden? Zorg er dan voor dat je deze noemt bij het doen van het bod en dus vóór je overeenstemming bereikt over de koop. Deze moet je daarna ook opnemen in de voorlopige koopovereenkomst.

In bepaalde gevallen, zoals bijvoorbeeld wanneer er speciale erfdienstbaarheden voor een huis gelden of de verkoop van een huis dat deels verhuurd is, is het aan te raden om van tevoren advies in te winnen bij de notaris.

 

financien_contract-aktetas-huis-pen_0710

Wie kiest de notaris?

In de regel is het zo dat de koper de notaris kiest. In het geval van kosten koper, draait de koper tenslotte ook op voor de notariskosten. Alleen in bepaalde situaties is het logisch dat de keus aan de verkoper is. Zoals bij nieuwbouwprojecten of zogenaamde uitpondingsprojecten; hierbij verkoopt bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie voormalige huurwoningen. Je hoeft hier als koper niet mee akkoord te gaan en kunt zelf een notaris kiezen. Maar dan loop je wel het risico dat je de koop misloopt als de verkoper dit een onoverkomelijk probleem vindt. 

Tip: Notaristarieven kunnen enorm uiteenlopen. Het loont dus om prijzen te vergelijken.