Wat kan de aankoopmakelaar voor je doen?

Een huis kopen kost al genoeg, bezuinigen op een aankoopmakelaar is dan ook snel gedaan. Maar het inschakelen van een makelaar bij de koop van een huis kan je ook geld opleveren. Een aankoopmakelaar kan je in het gehele aankoopproces helpen. Van zoekopdracht tot onderhandelen. We zetten alle stappen voor je op een rijtje.


1. De aankoopopdracht

We beginnen bij het begin. Heb je al een idee wat je te besteden hebt en wat je woonwensen zijn? Dan kan de aankoopmakelaar jou al heel vroeg in het stadium van de huizenjacht helpen. Aan de hand van je financiele situatie en je wensen wordt er een zoekopdracht opgesteld. Als je de zoekopdracht hebt opgesteld gaat de makelaar gericht op zoek naar huizen die in jouw straatje passen. Hij zal je dan ook op de hoogte houden van het woningaanbod.


2. De bezichtigingen

Zodra de makelaar een huis heeft gevonden dat je wil gaan bekijken, dan begeleidt hij de bezichtigingen voor je. Het grote voordeel is dat je iemand meeneemt die verstand heeft van zaken. Hij kijkt kritisch naar het huis en let op punten waar jij misschien niet zo gauw zou letten. Je aankoopmakelaar kan je ook helpen met het laten taxeren of het uitvoeren van een bouwkundige keuring van het huis.

 

 

persoon_man-stel-handenschudden_0711

3. De onderhandelingen

Ben je het huis tegengekomen waar je zou willen wonen en dat je zou kunnen financieren dan volgt het spannendste gedeelte, de onderhandelingen. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste onderdelen waarbij een aankoopmakelaar je kan helpen. En dit is ook het onderdeel waarop je geld kunt verdienen met de makelaar. Want hoewel je je makelaar natuurlijk moet betalen voor zijn diensten, kan hij tijdens de onderhandelingen zichzelf terugverdienen door er voor jou een gunstige prijs uit te slepen.


4. De afhandelingen

Nadat de onderhandelingen achter de rug zijn, kan de makelaar je nog helpen bij het afhandelen van de koop. Hij brengt je in contact met een notaris, controleert de koopovereenkomst en kan je zelfs adviseren op het gebied van hypotheken.