Wat kun je doen met de overwaarde van je huis?

Een huis kopen is vaak een goede investering: het wordt bijna altijd meer waard. Zeker als je gaat verbouwen. Hoe ga je om met dit extra zakgeld?
 

Wat is de overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de huidige verkoopwaarde van je koophuis en de hoogte van je hypotheekschuld. Hoe langer geleden je de woning hebt gekocht, hoe hoger de overwaarde waarschijnlijk zal zijn, aangezien de huizenprijzen al jaren blijven stijgen en je misschien al (een deel van) je hypotheekschuld hebt afgelost.


Bijleenregeling

De Belastingdienst houdt bij het vaststellen van de renteaftrek van je nieuwe woning, rekening met de overwaarde van je oude huis. Het is wel de bedoeling dat je de overwaarde investeert in dit nieuwe huis, anders verspeel je je recht op renteaftrek over dit bedrag. Je krijgt dan te maken met de bijleenregeling: als je de overwaarde niet gebruikt voor het nieuwe huis en dus het hele aankoopbedrag leent, dan kun je de rente over dit gedeelte van je lening niet fiscaal aftrekken.


Overbruggingslening

Soms vind je je droomhuis sneller dan verwacht. Als je het koopt terwijl je oude huis nog niet verkocht is, dan kun je de overwaarde nog niet in het nieuwe huis investeren. Dit bedrag komt pas beschikbaar als je oude huis verkocht is. Tot die tijd kun je de overwaarde voorfinancieren met een overbruggingslening. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

 

 

Extra krediet door overwaarde

Je kunt de overwaarde gebruiken om extra geld te lenen. De hoogte van je krediet is niet alleen afhankelijk van de overwaarde, maar ook van bijvoorbeeld je inkomen. Je kunt tot de afgesproken limiet vrij krediet opnemen, maar over deze opgenomen bedragen ben je wel rente verschuldigd. Deze rente kun je aftrekken als je het opgenomen geld in je woning stopt. De afbetalingsregeling is heel flexibel: je betaalt het krediet af wanneer je wilt of anders wanneer je je woning verkoopt.


In het kort:

  • Overwaarde benutten voor extra krediet
  • Vrij opnemen en aflosssen
  • Gunstige rente t.o.v. kredieten zonder onderpand
  • Aftrekbare rente als krediet wordt gebruikt voor onderhoud of verbetering van je woning


Overwaarde in eigen zak

Het kan zijn dan je besluit van een koopwoning naar een huurwoning te verhuizen. De overwaarde kun je dan niet investeren in je nieuwe koopwoning en is dus een fijn extraatje. Een extraatje waar je helaas maar liefst drie jaar niet aan mag komen. Het nadeel aan het niet kunnen investeren van je overwaarde in een nieuwe woning is dat het fiscaal minder gunstig is.