Wat kun je verwachten van je makelaar?

Een makelaar helpt je bij het kopen of verkopen van je woning. Je kunt zelf bepalen of en in hoeverre je gebruik maakt van zijn of haar diensten. Een makelaar kan je helpen bij het oriënteren, zoeken, bezichtigen en onderhandelen.


Oriënteren

Je geeft je woonwensen door en je makelaar houdt je gedurende een bepaalde periode op de hoogte van het woningaanbod dat bij je past. Voor deze dienst betaal je vaak een vast bedrag.


Zoeken en kopen

Dit heeft meer om het lijf dan oriënteren. Je ontvangt als eerste het meest actuele woningaanbod, vooral handig in plaatsen waar de vraag groter is dan het aanbod. Voor begeleiding bij het hele aankoopproces betaal je een vergoeding: de makelaarscourtage. Dit bedrag ligt meestal tussen de 1,5 en 2% (excl. BTW) van de aankoopprijs van de woning. Maar aangezien de makelaars-tarieven zijn vrijgegeven, valt hier nog wel eens over te onderhandelen.
 

Tip: De makelaarstarieven zijn vrijgegeven, dus lopen enorm uiteen. Het is verstandig om tarieven te vergelijken, bijvoorbeeld via de site www.makelaarstarieven.com.


Bezichtigen en onderhandelen met je makelaar

Naast de hulp bij het zoeken, begeleidt je makelaar je bij bezichtigingen en ondersteunt je bij de onderhandelingen. Ook neemt je makelaar veel administratie voor zijn rekening, zoals het opstellen van een goede koopovereenkomst en let hij op eventuele ontbindende voorwaarden.

 

persoon_vrouw-zakelijk-roodhaar-2_0711

Taxatie door de makelaar

Veel makelaars hebben ook taxaties in hun dienstenpakket. Als je een hypotheek wilt aanvragen voor een bestaand huis, ben je verplicht een taxatie te laten uitvoeren, maar doorgaans wel door een onafhankelijke makelaar. Deze makelaar mag dus niet je aan- of verkoopmakelaar zijn.

Wist je dat...Je doorgaans een onafhankelijke makelaar nodig hebt wanneer je een hypotheek wilt aanvragen voor een bepaald huis.