Wat zin de kosten van een makelaar?

Een huis koop je met of zonder makelaar. Die keuze is geheel aan jou. Uiteraard krijg je te maken met kosten als je in zee gaat met een makelaar. Hoe zit het nu precies met deze kosten en met de courtage van een makelaar?


Huis kopen: courtage

De courtage is over het algemeen een percentage van de koopsom. Hoe hoger de koopsom, hoe hoger de courtage. Op dit moment variëren de kosten van 0,5% tot 2% bij de traditionele makelaar.

De hoogte van de courtage hangt ook af van de diensten die je kiest. Maak je van veel makelaarsdiensten gebruik, dan zal het bedrag hoger liggen dan 0,5%.

Bij sommige makelaars bepaal je zelf welke diensten je afneemt. Onderhandelen over de courtage is altijd mogelijk, maar leg deze afspraken wel vast. Doe dit ook altijd voordat je de makelaar een daadwerkelijke opdracht geeft.


Tip: Welke makelaar je kiest, hangt vaak af van de courtage. Vergelijk daarom altijd de verschillende makelaarstarieven.
 

Huis verkopen: courtage

Verkoop je je huis met een makelaar, dan krijg ook te maken met extra kosten. Vaak zijn dit promotiekosten. Bij de aankoop van een huis heeft de makelaar minder werk en vallen de kosten dus lager uit.

 

symbool_huis-euroteken_0803

Huis kopen: de regels

Natuurlijk gelden er regels als je je huis koopt met behulp van een makelaar:

  • Schakel je een makelaar in en je vindt toch zelfstandig je nieuwe woning, dan mag hij wel kosten in rekening brengen. Je hebt hem namelijk een opdracht gegeven
  • Zet je de opdracht stop, maar vind je toch een woning, dan mag de makelaar tot drie maanden nadien courtage rekenen. Behalve wanneer je aantoont dat je het huis zonder hulp hebt gekocht
  • Koop je na stopzetting een aangeboden woning, dan mag de makelaar je kosten laten betalen. Je moet dit soort zaken altijd zwart-op-wit zetten, om onduidelijkheden te voorkomen