bestaandebouw_huis-omgevallen-boom_0711

Waterschade, brand en je Opstalverzekering

Op het moment dat je een huis gaat kopen is een opstalverzekering verplicht. Deze verzekering zorgt ervoor dat je gedekt bent voor de veranderlijke weersomstandigheden zoals waterschade door regen of stormschade met windkracht negen. Ook een brand kan veel schade aanrichten.

Nu is het slim om een opstalverzekering altijd te vergelijken. Vraag bijvoorbeeld drie offertes op en vergelijk deze met elkaar. Vaak kun je dan precies zien welke verzekeringsmaatschappij het beste is voor jou. Met een opstalverzekering (of woonhuisverzekering) ben je verzekerd tegen onder andere brand-, water-, bliksem- en inbraakschade. Deze verzekering is bovendien verplicht voor iedereen die een koopwoning met een hypotheek heeft.

Wat is een opstalverzekering? Met een opstalverzekering ook wel woonverzekering genoemd, verzeker je de buitenkant van je huis. Ook de onroerende zaken buiten je huis zijn meeverzekerd. Denk aan een schuur, schutting, centrale verwarming en inbouwapparatuur. Alles wat vast zit aan het huis en wat niet meegenomen kan worden met een verhuizing is verzekerd. In een standaard opstalverzekering ben je verzekerd tegen water-, brand- storm-, bliksem-, inbraakschade. Ook schade door vandalisme is vaak gedekt.

 

Als je een woning huurt dan is de eigenaar van deze woning verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Heb je te maken met een Vereniging van Eigenaren dan is het belangrijk dat de opstalverzekering over het gehele pand wordt afgesloten. Individueel een opstalverzekering afsluiten kan betekenen dat naastgelegen appartementen onderverzekerd zijn waardoor jij minder uitgekeerd krijgt.


Waar let je op bij het afsluiten van een opstalverzekering

Het is belangrijk om bijvoorbeeld drie verzekeringen met elkaar te vergelijken. Op deze manier kun je zien waar je nu tegen verzekerd bent en tegen welk bedrag. Vervolgens bekijk je de premie die hier bijhoort. Hieronder een checklist waar je rekening mee houdt als je een opstalverzekering gaat afsluiten. Vraag meerdere offertes op en vergelijk deze opstalverzekering qua dekking met elkaar in combinatie met de premie. Verzekeraars hebben vaak verschillende namen voor een opstalverzekering en deze verzekering wordt ook vaak als woonverzekering aangeboden.

  • Hoe hoog is de dekking voor bijvoorbeeld inbraakschade bij diefstal en wat keert de verzekering uit. Ben je dan voldoende verzekert? Neem hier ook stormschade en waterschade in mee. Met de woonverzekering van InShared ben je goed verzekerd tegen waterschade en stormschade.
  • Bekijk of je met de standaard verzekering uitkomt anders is het ook mogelijk om de opstalverzekering of woonverzekering uit te breiden.
  • Als je een betonnen vloer hebt loop je minder risico door brand dan een houten vloer.
  • Neem een opstalverzekering serieus want het is erg vervelend als je bij schade onderverzekerd blijkt te zijn. Deze kosten kunnen namelijk erg hoog oplopen.
  • Vaak wordt een glasverzekering automatisch meeverzekerd en ondergebracht in de brandverzekering.
  • Verzeker bij een opstalverzekering de opslag of garagebox mee.


Woonverzekering

Met een woonverzekering van InShared ben je goed verzekerd tegen waterschade en stormschade.


Tip: Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft.