Welke afzuigkap kies jij?

Afzuigkappen; tot voor kort werden ze vaak vergeten, weggemoffeld of er werd op bezuinigd. Ten onrechte! Er is niets meer over van die herriemakende, lompe afzuigkap boven het fornuis.


Het oog wil ook wat

Van hang-in-de-weg zijn de afzuigkappen uitgegroeid tot een blikvangend designelement in de keuken. De meeste modellen zijn nu slank en elegant, gemaakt van roestvrij staal, glas, aluminium en zelfs grafiet, in grijzen of juist heel kleurrijk.

En achter hun uiterlijk schuilen heel praktische systemen. Tot aan het afspelen van muziek en televisie aan toe! Kortom, de afzuigkap mag gezien worden. Ze decoreren de keuken en benadrukken de sfeer van een kookeiland, design of landelijke keuken.

 

1. Kvik Star

2. IKEA Framtid HD R00 • € 749

3. KVIK Cylindra • Prijs op aanvraag

4. KVIK Twin • € 2.335

5. IKEA Luftig HOO E00 S • € 199

6. IKEA NUTID HO EV G • € 699

7. FABER Under 90 IX • Prijs op aanvraag

8. SIEMENS LC956BC60 • € 4.099.• Met tv, dvd, cd


Slimme systemen

Nieuwe technieken verhogen ook het gebruiksgemak. Sommige modellen zijn uitgerust met displays, tiptoetsen en afstandsbediening. Praktisch is de mogelijkheid van automatische in- en uitschakeling dankzij een sensorsysteem. Een sensor herkent de hoeveelheid damp en past z’n kracht daarop aan zonder te klinken als een opstijgend vliegtuig.


Verrijking van de keuken

Dankzij de afzuigkap blijft de keuken schoner. Niet alleen luchtjes, maar ook vet en vocht verdwijnen erin. Belangrijk is het model. Komt de kap boven een kookeiland? Dan hangt het geheel aan het plafond. Een vlakschermkap trek je alleen uit als het nodig is. In landelijke keukens past een schouwmodel dat wat groter is, maar voor een nostalgische sfeer zorgt. Tot slot is er het inbouwmodel dat uiteraard nauwelijks opvalt.


Techniek

Bijna alle nieuwe afzuigkappen hebben een uitneembaar filter dat in de vaatwasser schoongemaakt kan worden. Belangrijk is te weten wat de mogelijkheden zijn in je keuken. In appartementen is het soms niet mogelijk om de luchtafvoer naar buiten te leiden. Dan kies je voor recirculatie. Hierbij wordt de lucht gefilterd door een koolstoffilter en daarna teruggeblazen. Luchtafvoer is het meest effectief, daarbij belandt de geur die je produceert op straat en komt er frisse lucht binnen.