Woonstijl Safari

Eco design. Recycling. Milieuvriendelijke materialen. Eerlijke ontwerpen. Authentieke ambachten. Zowel ontwerpers als (meubel)bedrijven dragen duurzaam design hoog in het vaandel. De invloed ervan op ons interieur is even intrigerend als inspirerend. In de basis van Woonmode Safari vinden we stevige aardekleuren, met name stoer zwart en donkerbruin, verrijkt met accenten in levendig geel, exotisch groen en vooral heel veel blauwtinten.

Fair met flair

Hout heeft de hoofdrol, veelal onbehandeld en hergebruikt, naast andere natuurlijke materialen met een duidelijke signatuur. Gevlochten meubelen en accessoires zijn open en luchtig. Behang en stoffen met grote, natuurlijke dessins creëren binnen de vier eigen muren een landelijke buitenkamer. Woonmode Safari is groen, eco en fair maar wél met de nodige swung en flair.

Transparant

Een belangrijk nieuw thema is transparantie. Gevlochten meubelen zijn gemaakt van gekleurd kunststof of rubber(!). Open traliewerk zoals dat van vogelkooien, zien we ook terug in de kappen van schemerlampen, half open scheidingswanden en accessoires zoals manden, kandelaars en fruitschalen. De bekende ontwerper Piet Hein Eek ontwierp voor de vijftigste verjaardag van Fair Trade Original enkele manden en schalen, samen met houtbewerkers uit Vietnam. Deze zijn opgebouwd uit dunne latjes resthout die aan elkaar zijn geregen. ‘The best of both worlds: een mooi ontworpen product, fairtrade gemaakt met bijzondere, ambachtelijke technieken. En voor een prijs die lager ligt dan gewoonlijk voor design producten gevraagd wordt’, aldus Eek. Een mooi voorbeeld van social design, waarbij oude handwerktechnieken door lokale ambachtsmensen het verschil maken. De M’Afrique collectie van Moroso is handgeweven door Senegalese vrouwen in Dakar. Ook de toegepaste interieurstoffen doen dankzij hun grote (blad)motieven aan Afrika denken.

 

Duurzaam

Meubelfabrikanten zullen de komende jaren veel duurzame of hergebruikte materialen toepassen. Een opmerkelijk nieuw materiaal in dit opzicht is gerecycled rubber. Zo heeft de Sweet collectie van de Italiaanse trendsetter Gervasoni een heerlijke fauteuil en hanglamp van geweven slierten rubber.
Een Safari interieur staat of valt met minimaal één druk dessin; bijvoorbeeld een meubel- of gordijnstof, patchwork sierkussens of een lage muur met een gedetailleerd dessinbehang (Eijffinger). Tribal accessoires maken het geheel in stijl af. Bekend zijn de Afrikaanse maskers en bolvormige vazen ,ook schedeltjes en huiden van dieren horen thuis in de Safari Woonmode. Ideaal zijn pronkkasten voor accessoires die gezien mogen worden: objecten met een verhaal.