Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de ideale oplossing als je energie wilt besparen. Wie wil nou niet genieten van die zonnepanelen opbrengst? Het is de meest groene vorm van energie en daarmee zijn zonnepanelen goed voor het milieu en voor je portemonnee. Maar hoe werkt dat nou allemaal?


Voordelen zonne energie

We hebben de vele voordelen van zonnepanelen voor je op een rijtje gezet.

  • Met zonne energie bespaar je direct op je energiekosten
  • De kosten van zonnepanelen zijn eenmalig maar je blijft wel elk jaar besparen
  • Als je elektriciteit overhebt kun je de zonne energie aan je energieleverancier verkopen
  • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van minimaal 25 tot 30 jaar
  • Ze zijn erg makkelijk te onderhouden, eenmaal per jaar met een sopje schoonmaken en je bent klaar
  • Zonnepanelen werken ook in de winter en als het bewolkt is
  • Je voegt waarde toe aan je huis en het energielabel van je huis stijgt
  • Het geld dat je in zonne energie steekt verdien je altijd terug
  • Je bent minder afhankelijk van energiebedrijven en van prijsstijgingen van elektriciteit


Zonne energie installeren

Je hebt besloten dat je zonnepanelen wilt laten installeren, of het misschien wel zelf wilt doen, maar hoe gaat dat? Bij het plaatsen van zonnepanelen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het type dak is erg belangrijk, dat bepaalt hoe je jouw zonnepanelen moet (laten) plaatsen en welk soort montageset erbij nodig is. Ook is het belangrijk om te weten of jouw zonnepanelen een vermogen van 600 Wp of meer hebben, als dit het geval is heb je een vrije groep in je meterkast nodig. Wp staat voor Watt-piek en dat staat weer voor het maximum vermogen van een zonnepaneel.  Er zijn verschillende dingen nodig als je aan zonne energie wilt beginnen. Als eerst de zonnepanelen zelf, een omvormer die ervoor zorgt dat energie eventueel verkocht kan worden en montagesets. Als je een plat dak hebt zul je ook consoles nodig hebben. Consoles zijn holle bakken die ervoor zorgen dat de zonnepanelen op de juiste hellingshoek komen te staan. Je moet er rekening mee houden dat bij het plaatsen van zonnepanelen een ventilatieruimte tussen de zonnepanelen en het dak komt te zitten.

energie_energieneutraalhuis_0803

Zelf doen

Als je zonnepanelen met een vermogen van minder dan 600 Wp wilt installeren kun je dat zelf doen. Daarvoor moet je goed kijken naar wat voor type dak je precies hebt, in welke richting je de zonnepanelen plaatst, of je zonnepanelen niet in de schaduw komen te staan door bijvoorbeeld een boom, en of er ruimte is voor ventilatie tussen de zonnepanelen en het dak. Er zijn verschillende pakketen verkrijgbaar met duidelijke handleidingen waarin staat hoe je de zonnepanelen kunt plaatsen.


Zonne energie installatiebedrijf inhuren

Wil je zonnepanelen met een vermogen van meer dan 600 Wp plaatsen of wil je het niet zelf doen, dan kun je altijd een installatiebedrijf inhuren. Het is goed om op internet te zoeken naar verschillende bedrijven en offertes aan te vragen zodat je kunt gaan vergelijken. Elk dak is anders en dat speelt bij zonne energie een grote rol, daarom zal er een adviseur bij je komen kijken. Hij bepaalt dan welk type zonnepanelen het beste bij jouw dak past en waar ze geplaatst kunnen worden. Als je het eens bent met de adviseur kun je een afspraak maken om de zonnepanelen te laten installeren. Het aanbrengen van zonnepanelen duurt vaak een halve tot een hele dag, dat hangt af van het aantal zonnepanelen, de afmeting van de zonnepanelen, de bereikbaarheid van het dak en de dakhelling. Vaak komen er twee werknemers om de zonnepanelen te installeren. Je zult nauwelijks overlast of rommel hebben en er is geen verbouwing voor nodig.