verhuizen_internet-meisje-apple_0803

Zo zit dat met huurtoeslag

Als je een huis huurt en je voldoet aan een aantal eisen van de Belastingdienst, dan heb je recht op huurtoeslag. Best fijn, want dat scheelt behoorlijk in je maandelijkse vaste lasten. Soms tot wel 300 euro! De huurtoeslag vraag je bij de Belastingdienst aan en is afhankelijk van je inkomen, je leeftijd, of je alleen of samen woont en de hoogte van je huur. In dit artikel lees je hoe het allemaal precies zit.

 

Even kort: huurtoeslag

Huur je een woning en ben je naar verhouding behoorlijk wat geld kwijt aan je huur, dan krijg je van de Belastingdienst een tegemoetkoming in de kosten: de huurtoeslag. Maar wanneer krijg je dit en aan welke eisen moet je voldoen? Voor 2011 gelden de volgende voorwaarden:

  • Voor de huurtoeslag moet je huur in ieder geval lager zijn dan € 652,52
  • Ben je jonger dan 23 jaar, dan ligt die grens op € 361,66
  • Woon je alleen, dan mag je bruto jaarinkomen niet meer dan € 21.625,- zijn.
  • Als je samenwoont ligt de toeslaggrens van het gezamenlijke inkomen op  € 29.350,-
  • Single 65-plussers mogen jaarlijks € 20.325,- verdienen en stellen € 27.750,-

     

Zo vraag je huurtoeslag aan

Op de website van de Belastingdienst vraag je eenvoudig huurtoeslag aan. Vul je liever een papieren document in, dat kan ook. Dit formulier vraag je aan bij de BelastingTelefoon. Je geeft aan de belastingdienst de hoogte van je huur door en je inkomen. Ook vul je persoonlijke gegevens in en  eventueel die van degene waar je mee samenwoont. De Belastingdienst checkt alle informatie en binnen acht weken krijg je bericht. Bovendien kun je ook met terugwerkende kracht voor 2011 je toeslag aanvragen. Geef dit dan wel voor 1 april 2012 aan. 


Tip: Krijg je een salarisverhoging of ben je juist je baan kwijtgeraakt? Geef dit dan op tijd door aan de Belastingdienst. Zij passen dan de hoogte van je toeslag aan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Niets is vervelender dan dat je volgend jaar de onterecht ontvangen toeslag moet terugbetalen. En 300 euro per maand, dat tikt aardig aan.