Zo zit het met borg en sleutelgeld

Ga je via de vrije sector een huis huren, dan zit het er dik in dat je een bepaald bedrag aan borg moet betalen. Vaak is dit een maand huur. Best verstandig dus om hier rekening mee te houden. Maar waarom moet je dit betalen? En hoe zit het met sleutelgeld, mag een huurder dat wel vragen?

Zo zit het met borg en sleutelgeld

Woning huren: sleutelgeld

Een verhuurder mag geen sleutelgeld vragen. Dit is namelijk een bedrag dat je niet terugkrijgt, maar alleen maar de zakken van de verhuurder vult. Heb je toch sleutelgeld betaald, ga dan naar de kantonrechter. Vaak kun je daar het bedrag terugkrijgen. Je moet dan wel een bewijs hebben dat je ook daadwerkelijk het sleutelgeld hebt betaald of een getuige. 


Huis huren: borg

Ga je een woning huren, dan is de kans groot dat je borg moet betalen. Meestal geldt dit niet voor huren in de sociale sector, maar wel voor een huis in de vrije sector. Er is wettelijk geen bedrag vastgesteld dat de verhuurder als borg mag vragen. Maar reken sowieso op een maand huur. Waarom je dit moet betalen? Je borg is een waarborgsom voor de verhuurder. Stel dat er iets beschadigd in je woning, dan kan dit worden terugbetaald met de borg. Of als je een keer geen huur kunt betalen, gebruikt de verhuurder je borg om dit openstaande bedrag alsnog te voldoen. Zorg er altijd voor dat je een bewijs hebt van de borg die je hebt betaald.