Zonne-energie

Zonne-energie is hot! Samen met wind en water is zonne-energie dé bron om duurzame energie op te wekken en zo een hoge CO² uitstoot te voorkomen. Wil jij ook jij je steentje bijdragen aan een beter milieu, denk dan eens aan zonne-energie!


Zonne-energie is onuitputtelijk

De zon is één grote onuitputtelijke energiebron. Door met zonnepanelen zonlicht op te vangen kun je het licht omzetten in energie. Fel zonlicht is niet noodzakelijk, want hoewel de zon zich in Nederland vaak achter de (regen)wolken verstopt, kun je op een bewolkte dag ook energie uit een zonnecel winnen.


Zonne-energie is schoon, stil én duurzaam

Om een gemiddeld huishouden in Nederland van energie te voorzien zijn ongeveer 24 tot 40 zonnepanelen nodig. En dat is dan ook meteen het grootste nadeel van zonne-energie, het is erg kostbaar en daarom nog niet geschikt voor grootschalige productie van energie.

 

Tip: Bespaar tot wel 650 euro per jaar op je energierekening. Met EasySwitch vergelijk je online alle energieleveranciers en stap je meteen over. Ook als je alleen gas nodig hebt.


Zonne-energie verwarmt ook water

In een zonneboiler wordt de zonnewarmte gebruikt om water met een zonnecollector te verwarmen. Een zonnecollector bestaat uit een glasplaat met daaronder een lange buis met allemaal bochten erin. In deze lange buis stroomt water en dat wordt verwarmd door het zonlicht. Bij fel zonlicht kan het water wel 90°C worden. Ook in de winter, als de zon maar een paar uur schijnt, kan er voldoende water verwarmd worden.

Het warme water wordt opgevangen in een voorraadvat. Is het water niet warm genoeg meer op het moment dat jij het nodig hebt, dan wordt het op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van een cv-ketel, een geiser of een warmtepomp.

 

energie_zonnepanelen_0801

Zonnecellen

Een zonnepaneel bestaat uit een heleboel zonnecellen die elektriciteit kunnen opwekken. Zo’n zonnecel is gemaakt van een materiaal (silicium) dat uit twee lagen bestaat. Zodra de zon op dit materiaal gaat schijnen, ontstaat er stroom. Sommige zonnepanelen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Verbruik je minder elektriciteit dan het paneel produceert, dan wordt de overtollige elektriciteit op het elektriciteitsnet gezet. Zo gaat er geen energie verloren.


Subsidie

Een zonnepaneel of een zonnecollector aanschaffen is niet goedkoop, maar de overheid geeft wel subsidie als je er een wil kopen. Bovendien verdien je gedurende de levensduur van een paneel of een collector de aanschafprijs wel terug. Een zonnepaneel gaat ongeveer 25 jaar mee; een zonnecollector/-boiler zo’n 15 tot 25 jaar.

Tip: Vervang opladers die werken op batterijen voor opladers die werken op zonne-energie.