Zonwering voor buiten

Wie aan zonwering denkt, ziet meestal meteen de klassieke markiezen voor zich. Over het algemeen zijn ze gestreept, soms met een schulprandje… heel mooi bij een oud huis. Maar er zijn méér soorten zonwering!


Screen

Een screen laat je verticaal langs je raam lopen via geleiders. Dit hoeft niet te betekenen dat je dan gelijk in het donker zit, de meesten kiezen juist voor een screen waarbij je nog naar buiten kunt kijken. Handig aan een screen is dat je nauwelijks last van weersinvloeden hebt: als je veel weg bent kun je ze zonder problemen laten hangen.

Zonnezeil

Ook wel genoemd “shadesail” (dat klinkt al een stuk chiquer, niet?). Als je een manier zoekt om in de zomer buiten in de schaduw te zitten kun je met (zeil)doek veel kanten uit. Grote witte doeken die, als luxe tuingordijnen, licht meewuiven met de wind, geven een subtiele lichtinval en je bergt ze aan het eind van het seizoen gewoon weer op. Erg sportief: een shadesail dat je als een fok (voorzeil) oprolt.

Laag budget? Maak ze zelf! De zeilmaker helpt je zó op gang. Een driehoekige vorm heeft slechts 3 ogen nodig om ‘m mooi over je terras te kunnen spannen. Daar is altijd wel een plekje voor te vinden. (Let op: het duurst is een fundering of mast. Als je ’t goedkoop wilt houden zul je dus wat vaker je zeil moeten losmaken bij stevige wind.) Kijk eens op zonnezeil voor meer informatie.

Zonnescherm

Het valscherm is waarschijnlijk het meest bekende zonnescherm. Ze zijn vaak wel gevoelig voor weer en wind. Bij de wat duurdere modellen zijn daarom mechanismen ingebouwd die bij hardere wind het scherm automatisch oprollen.

Op plaatsen waar je veel loopt, je terras bijvoorbeeld, is een knikarmscherm een stuk praktischer. Zo heb je geen last van stangen of geleiders, die een beetje hetzelfde effect kunnen hebben als scheerlijnen bij een tent. Alles is netjes weggewerkt en de draagconstructies zijn tegenwoordig zo sterk dat je enorme oppervlakten aankunt. Vier meter terras kun je probleemloos met een knikarmscherm overkappen.

 

Rolluik

Het rolluik is nog steeds niet erg doorgebroken in Nederland, terwijl je ze in de ons omringende landen bijna standaard bij vrijstaande huizen ziet. Het zijn dan ook ideale inbraakvertragers. Ook wanneer je een kamer wilt verduisteren, bijvoorbeeld als je slaapt terwijl het al licht is, zijn ze ideaal. Een ondergewaardeerde optie!

Louvredak

Sinds kort veroveren lamellendaken van hout of aluminium de markt. Ze zijn 180° draaibaar en kunnen daardoor niet alleen het licht filteren; bij een regenbui draai je ze zó dicht dat het dak waterdicht is. Natuurlijk hoef je daarvoor niet op een ladder te balanceren – je bedient zo’n louvredak gewoon met je afstandbediening.


 

 

 

 

 

 

 

 


Tip: Let op met blijvende zonwering aan de buitengevel. In sommige gevallen is een bouwvergunning nodig of word je door monumenten-regels aan banden gelegd.