Zorg over dubbele woonlasten

Huishoudens die een huis hebben gekocht zonder dat ze hun oude woning kwijt zijn moeten de mogelijkheid krijgen om te verhuren. Dat vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Hoewel er geen officiële cijfers bekend zijn zitten volgens de VEH veel huiseigenaren met dubbele lasten. Oorzaak is de economische crisis, waardoor de is ingezakt.

De VEH krijgt de laatste tijd veel bezorgde telefoontjes van leden over dubbele woonlasten. ,,Mensen die nog in hun oude huis zitten en een huis willen kopen zijn bezorgd: kan ik de dubbele woonlasten wel betalen?'' De overheid moet maatregelen nemen, vindt de VEH, maar op dit verzoek kreeg de vereniging tot nu toe geen gehoor. Vanwege het gevaar van dubbele woonlasten is er minder vraag naar huizen en worden verhuisplannen uit- of afgesteld.


Uitzetten

Verhuren is nu vaak niet mogelijk, omdat het lastig is huurders er uit te zetten als het huis is verkocht. Ook moet de geldverstrekker toestemming geven om een woning in de verkoop te zetten. Als de waarde van de woning lager is dan de hypotheek zegt de bank nee. Tijdelijke opheffing van deze beperkingen kan de huizenmarkt volgens de VEH uit het dal halen.


Aftrek

De VEH stelt onder meer voor de huuropbrengst van een woning minder zwaar te belasten. De fiscale aftrek voor hypotheekrente moet worden uitgebreid, vindt de belangenorganisatie. Huishoudens met twee woningen krijgen die aftrek nu twee jaar, daarna niet meer.

Niet alleen gezinnen die nu met twee woningen zitten zijn kwetsbaar, ook degenen die de kort geleden een huis hebben gekocht en die nu moeten verkopen in verband met bijvoorbeeld echtscheiding of verlies van werk. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars dalen de huizenprijzen dit jaar gemiddeld 5 procent.

 

persoon_vrouw-zorgen_0712